Társoldalunk:

Rossz hírek Laudáról, vesedialízist kap a háromszoros világbajnok

2019.05.17. 10:37

A legkevésbé sem biztató hírek érkeztek Niki Laudáról, az osztrákok háromszoros Forma-1-es világbajnokáról. A Mercedes ügyvezetői jogkör nélküli elnöke tavaly augusztusban kapott új tüdőt, a transzplantáció utáni felépülése azonban nem zökkenőmentes, most a veséjével van gond.

Niki Laudát lassan egy éve nem lehetett látni az F1-es bokszutcában, visszatérése pedig még tovább húzódhat. A háromszoros Forma-1-es világbajnok tavaly augusztusban esett át tüdőtranszplantáción, amely után állapotáról hol biztató, hol aggasztó hírek láttak napvilágot, november végi első nyilvános szereplése azonban okot adott azt hinni, hogy az idei szezon elején visszatérhet a bokszutcába. Ez egyelőre nem történt meg, az osztrák legenda januárban ráadásul ismét bekerült a Bécsi Általános Kórház intenzív osztályára, mert megfázott, esetében ez pedig kiemelt kockázatot jelent. Felépülése a legújabb hírek szerint lassabban halad a vártnál, átültetett veséjével is gondok adódtak.

Egyelőre nem tudni, hogy Lauda mikor térhet vissza a száguldó cirkusz körforgásábaForrás: Picture-Alliance/AFP

A Mercedes F1-es istállójának ügyvezetői jogkör nélküli elnöke tavaly júliusban, a Brit Nagydíjon volt jelen utoljára az F1-es paddockban, egyúttal a Mercedes garázsában, és bár ő már a tavalyi szezonzáróra szeretett volna visszatérni, ez végül a 2019-es szezon első versenyén sem jött össze. Az osztrák Oe24 informácói szerint az újabb kitűzött időpont a Spanyol Nagydíj volt, Lauda azonban itt sem tudott megjelenni. A Ferrarival és a McLarennel világbajnoki címet nyerő 70 éves expilótán 1997-ben és 2005-ben végeztek veseátültetést,

az osztrák lap értesülései szerint pedig most az egyik veséjével van gond, ami miatt a Luzern melletti rehabilitációs intézetből egy magánklinikára szállították, ahol vesedialízist kap,

azaz a vérét tisztítják meg a különböző méreganyagoktól, így pótolva a vese feladatait. Azt, hogy Lauda továbbra is Svájcban tartózkodik, bátyja, Florian is megerősítette az Oe24-nek, valamint Helmut Marko, a Red Bull osztrák tanácsadója is elmondta: hallomásból úgy értesült, Lauda állapota javul, csak meglehetősen lassan.

Helmut Marko (jobbra) is úgy tudja, Laudának igen lassan halad a felépüléseForrás: AFP/Peter Parks

A tüdőtranszplantált betegeknél normális, hogy nem nyerik vissza fittségüket egyik napról a másikra, Lauda ráadásul már 70 éves, ami a fizikai felépülésben hátrányt jelent. Márciusban, hét hónappal az átültetés után hagyhatta el a mankót, az izmai annyira lassan épültek újra, legyengült szervezete pedig a jelek szerint az átültetett veséket is nehezen tolerálja.  Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke a Spanyol Nagydíj előtt azt mondta, hogy továbbra is hiányzik neki barátja, akit olyan hamar visszavár a paddockba, amilyen hamar csak lehet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK