Társoldalunk:
Hírlevél

Gyárbővítéssel és roadshow-val készül hazai versenyére a Renault

2019.05.16. 11:25

A Renault letette a kibővítésre váró motorgyárának új alapkövét, és Franciaország több látványos helyszínén is utcai bemutatóval lelkesítette a közönséget.

Kibővíti a franciaországi Viry-Châtillonban található F1-es motorgyárát a Renault, jelentette be a vállalat a Twitteren. A franciák már az első, szimbolikus alapkövet is letették (ezúttal valószínűleg szponzori sugallatra LEGO kockákból). Az új épület várhatóan 2020 közepére készül el, további 4000 m2-rel bővítve a létesítmény alapterületét.

A Renault a 2016-os szezontól tért vissza gyári csapatként az F1-be azáltal, hogy visszavásárolták a korábbi istállójukat az angliai Enstone-ban. Ott már eddig is komoly beruházásokat hajtottak végre, kibővítették a személyzetet is, és úgy vélik, hogy „most Viry következik.” Kérdés, hogy a motorfejlesztés terén hátrányban levő márka mikor tud majd profitálni a gyárbővítés előnyeiből.

Ricciardo is parádézott Nizzában - Galéria!Forrás: Marc de Mattia / DPPI/DE MATTIA MARC/Marc De Mattia

A francia-brit csapatnak nagy szüksége lenne jó hírekre, mert a megnövelt, de F1-es léptékkel mérve még mindig nem kiemelkedő költségvetés és Daniel Ricciardo leigazolása ellenére még mindig hagy kívánnivalót maga után az F1-es istálló szereplése. Öt futam után a konstruktőri világbajnokságban mindössze a 8. helyet foglalják el a 10 istálló közül, és

Ricciardo és Nico Hülkenberg is csak a 12-13. helyen található az egyéni pontversenyben. 

A hírverésben viszont egyre jobbak: április 6-a és május 13-a között 15 helyszínen tartottak utcai F1-es bemutatókat a Francia Nagydíj népszerűsítése érdekében két versenyzőjük és tesztpilótáik, Szergej Szirotkin, valamint Jack Aitken és a pilótaakadémiájuk növendékei bevonásával. Gilles Dufeigneux, a futam promótere, és Cyril Abiteboul csapatfőnök is elégedett volt.

„Francia csapatként örömmel láttuk e nagy nemzeti turné sikerét, és a lehetőséget, hogy találkozzunk a közönségünkkel és a rajongóinkkal – nyilatkozta Abiteboul. – Büszkén vettünk részt ebben a kezdeményezésben, hogy népszerűsítsük a második [újkori] Forma-1-es Francia Nagydíjat.”

Több, mint félmillió néző jött el a roadshow állomásaira, csodálattal vettek részt a 15 eseményen, ami megmutatja, hogy még mindig él a lelkesedés. A Renault szempontjából túlszárnyaltuk a célokat.” 

A francia istálló úgy döntött, már az idén tesztautót biztosít a 2021-es Pirelli gumik prototípusainak próbálgatásához, ezért feltehetőleg hosszú távon tervezik a részvételüket a sportágban, de többször kijelentették, hogy kiállnak a költségplafon bevezetése mellett, mert bár a Renault a világ egyik legnagyobb autógyártója, nem akarnak féktelenül költeni a Forma-1-re.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK