Társoldalunk:

A Haas balhés pilótáit már a levezető körben raportra hívták

2019.05.13. 16:29

A nem éppen ütközésektől mentes karriert futó Romain Grosjean, és az F1 fenegyerekének tartott Kevin Magnussen csapaton belüli rivalizálása és összekoccanása nem talált szívélyes fogadtatásra csapatfőnöküknél, aki egyből a verseny után a szőnyeg szélére állította pilótáit.

Volt miért aggódnia a Haas-csapatnak a Spanyol Nagydíj záró szakaszában, két pilótája, Romain Grosjean és Kevin Magnussen ugyanis egymást kezdte püfölni a biztonsági autós újraindítás után, kétszer is összeértek, a francia mindkétszer levágta a második kanyart, utóbb akkor, amikor megpróbálta visszaelőzni csapattársát. Mindennek az lett a vége, hogy még két helyet bukott, és csak tizedikként zárt. Günther Steiner csapatfőnök nem repesett az örömtől, és már a levezető körben közölte pilótáival, hogy az autóból kiszállva azonnal raportra kell menniük hozzá.

Grosjean és Magnusseen okozott néhány kellemetlen percet a csapatának - Galéria!Forrás: NurPhoto/Mikel Trigueros/Urbanandsport

Nem ez volt az első eset, hogy Grosjean és Magnussen keresztezte egymás útját, és Steiner szerint könnyen lehet, hogy nem is az utolsó. Az egész onnan indult, hogy

az 53. körben kiment a Safety Car, a célegyenes végén a dán pedig beszúrt a hetedik helyen haladó csapattársa mellé, miután Grosjean Haasának jobb első kereke összeért Magnussen autójának bal hátsójával, amitől a franciának le is kellett vágnia a kanyart.

Grosjean keresetlen szavakkal illette csapattársát a rádióban, majd három körrel később visszatámadt, négy körrel később pedig az egyes kanyarban megpróbált kívülről elmenni Magnussen mellett. A két autó újra összeért, Grosjean megint levágta a kanyart, hogy egy körrel később újra megtegye, ekkor már azért, mert Carlos Sainz bújt be mellé belülről.

A Haas csapatfőnökének üzenetei pilótáihoz a levezető körben
Steiner Magnussennek: „Kevin, az első dolgod az legyen, hogy keress meg engem, kérlek!”
Magnussen Steinernek: „Persze, nem gond.”
Steiner Grosjeannak: „Romain, itt Günther. El fogom simítani ezt, maradj nyugodt, és lassan gyere vissza a bokszba. Utána beszélünk, kérlek, próbálj meg nyugodt maradni, köszönöm!”

Grosjean idegességét onnan is látni lehetett, hogy nagyon gyors levezető kört ment (a szabályok adta keretek között), Bottas után a második versenyző volt, aki beért a bokszba, majd miután kiszállt, a fejtámaszt dühösen dobta vissza az autóba.

Grosjean fedélzeti kameráján a pillanat, amikor a két Haas először összeértForrás: F1 TV

Steiner be is tartotta az ígéretét, az interjúk alatt Grosjean és Magnussen is feltűnően nyugodt volt, utóbbi nem is nagyon volt hajlandó válaszolni az ütközést firtató kérdésekre. „Mindkettejükkel beszéltem közvetlenül a verseny után, tisztázni akartam a helyzetet, amit meg is tettem, úgyhogy rendben vagyunk. Nem érdekel, hogy ki a hibás, megmondtam nekik, hogy »nem fogok itt ülni éjfélig és videókat nézegetni arról, hogy ki tehetett az ütközésről« – nyilatkozta a csapatfőnök. – Tanulnunk kell ebből, és tovább kell lépnünk. Még így is szerencsésen megúsztuk, noha veszítettünk néhány pontot. Mindkét autóval pontszerző helyen értünk célba, ami mindig jó."

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Guenther would like a word... . #SpanishGP #Formula1 #F1 #Barcelona @haasf1team

FORMULA 1® (@f1) által megosztott bejegyzés,

Videón az ütközés és a levezető körben érkező két rádióüzenet

Az osztrák kifejtette, hogy csupán annak szerette volna elejét venni, hogy a futam után a médiában eszkalálódjon a helyzet, és pilótái elkezdjenek egymásnak üzengetni. „Jó a kapcsolatuk egymással, korábban is az volt, én csak biztosra akartam menni, hogy egyikük se nyilatkozzon olyat, ami felidegesíti a másikat, ezért egyből magamhoz hívtam őket, nagyjából negyed órát beszéltünk, majd megegyeztünk, hogy továbblépünk, és többé nem fordul elő ilyen. Korábban már volt hasonló, de elvégre ők autóversenyzők. Szerintem az egész rosszabbul nézett ki, mint amilyen valójában volt."

Magnussen annyit tett hozzá a történtekhez, hogy nem szándékosan koccant össze Grosjeannal. A francia igyekezett megtalálni a pozitívumokat, mondván az autójuk tempója egész hétvégén jó volt, és így is mindketten pontot szereztek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK