Társoldalunk:
Hírlevél

Hamilton súlyosan beteg szurkolójának ajánlotta győzelmét

2019.05.12. 18:11

Ahogy szombaton ígérte, már a rajtnál döntésre vitte a Spanyol Nagydíj megnyerésének ügyét Lewis Hamilton, ebben az is a segítségére volt, hogy Valtteri Bottast rejtélyes hiba hátráltatta.

Történelmet ír éppen a Mercedes, jegyezte meg Lewis Hamilton a Spanyol Nagydíj leintése után, ezzel nyugtázva, hogy az Ezüstnyilak az idei első öt futamon zsinórban öt kettősgyőzelmet értek el. Bár az időmérőn nem jött ki neki a lépés, Hamilton a szombati időmérőn tett ígéretéhez hűen már a rajtnál megszerezte a vezetést, és ezzel rögtön nagy lépést tett a barcelonai győzelem felé.

A brit pilóta zsinórban harmadszor nyert a Spanyol Nagydíjon, az idén először a leggyorsabb kör is az övé lett, ezzel visszavette a vezetést az összetett pontversenyben is a 2. helyet elérő csapattársa, Valtteri Bottas mögött. A futam után nem nagyon volt mit magyarázni Hamilton győzelmén, ezért ő is csak a csapat munkáját méltatta, és köszönetet mondott egy súlyos betegséggel küzdő szurkolójának.

Hamilton győzelmet ünnepelhetett - Galéria!Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

„Fejlesztéssel érkeztünk ide, és lehengerlően szerepeltünk, ezzel megmutattuk, milyen erős csapat ez, a legjobb a világon – mondta a Sky Sportsnak. – Nagyon összetartók vagyunk, úgyhogy nekem csak annyi a dolgom, hogy megérkezem, és hozom az eredményeket a csapatnak. Tegnap nehéz napunk volt, de ma úgy érkeztem, hogy kaptam egy nagyszerű üzenetet egy remek sráctól, Harrytől.”

Tegnap egy kicsit elveszett voltam, de ma ő adott inspirációt nekem. Ezt a sikert neki szeretném ajánlani.” 

A csapat tweetje szerint az 5 éves Harrynél 2018 augusztusában diagnosztizáltak ún. Ewing-szarkómát, ami egy csontokból kiinduló, rosszindulatú rákos daganat. Április végén mindössze néhány napos túlélést vártak az orvosai, de a kisfiú továbbra is szurkol Hamiltonnak, a nevét viselő alapítvány pedig rákkutatások folytatásához gyűjt forrásokat.

Zetschét is ünnepelték a Mercedes pilótái - Galéria!Forrás: AFP/Lluis Gene

Harry mellett Hamiltonnak egy másik befolyásos személyiség is szurkolt, jelenlegi minőségében valószínűleg utoljára. Dieter Zetsche, a Daimler AG igazgatóságának leköszönő elnöke vehette át a konstruktőrnek járó trófeát, a brit pilóta a díjátadás előtt személyesen mondott köszönetet a német cégvezetőnek azért, amit a pályafutásáért tett.

Zetsche búcsúját nem is lehetett volna szebben ünnepelni a Mercedes szempontjából, bár a 2. helyezett Bottas ennek nem igazán tudott örülni. 

„Igen bosszantó a mai nap. A rajtnál elvesztettem a győzelmet, de a tükörbe nézve azt mondhatom, hogy nem az én hibám volt. Valami gond volt a kuplunggal, valami vibrált a rajtnál úgy, ahogy korábban még soha. Ezért volt lassú az elrugaszkodás. Kíváncsi vagyok, hogy mi történhetett” – mondta a Sky Sportsnak.

A rajtnál eldőlt a verseny

Bottas kishíján nagyobb bajba is került, mert a rajtnál a pálya jobb oldaláról nagy lendülettel érkezett Sebastian Vettel is a Ferrarival, kishíján össze is értek, és a finn pilóta autója is látványosan megcsúszott, de végül megőrizte a 2. helyet, de arra esélye sem volt, hogy támadja Hamiltont. A verseny egyes szakaszain 10 másodperc körüli hátránya is volt.  

„Az élen sokkal egyszerűbb menni és diktálni a tempót. Amikor az ember hátul van, próbálja tartani a lépést, de a turbulencia miatt egy ilyen pályán nagyon csúszkálunk. Számítottam arra, hogy a verseny már az első kanyarban eldől, utána is vártam a lehetőségekre, de a játszma addigra már véget ért” – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK