Társoldalunk:

Red Bull: A Mercedes mindenhol jobb, de a Ferrari legyőzése nagy siker

2019.05.12. 19:17

Christian Horner már elsősorban a Mercedest tekinti mércének a Red Bull számára, de Pierre Gaslyval még az a céljuk, hogy ő is felvegye a versenyt a Ferrarival.

Idei második dobogós helyét ünnepelheti Max Verstappen a Spanyol Nagydíj után, ezzel a Red Bull-Honda az egyéni és a konstruktőri világbajnokságban is tartja a 3. helyet. A holland fiatal érett versenyzéssel a rajtnál feljött a két Mercedes mögé, és a Ferrari hiába taktikázott, végül nem tudták elvenni tőle a dobogós pozíciót.  

„Jó versenyünk volt, a rajt kissé hektikusan alakult, de kimaradtam a bajból, és sikerült előrébb jutni a külső íven a 3-as kanyarban, ez jól sikerült – nyilatkozta Verstappen a Sky Sports műsorában. – Utána a saját tempómat autóztam, elég jó ritmusban. A Mercedes autói túl gyorsak voltak, de szerintem ezt mindenki tudta. Örülök, hogy felállhattam a dobogóra.”

Verstappen kivárt a rajtnál, és ezt jól tette - Galéria!Forrás: Dan Istitene/Getty Images

Verstappen szerint a Mercedes megérdemli a sikert, mert remek munkát végeznek, a Red Bulltól további fejlesztéseket kért. Úgy vélte, a Ferrari hiába igyekezett a versenyen, mivel a Red Bullnak is „nyomtam, ahogy a csövön kifért”, erőből le tudta győzni az ellenfeleit. A holland pilóta szereplését Christian Horner csapatfőnök is méltatta, szerinte Verstappen  

kiválóan vezetett, az első néhány kanyarban remekül helyezkedett, utána hozta a köridőket, és nagyon megkönnyítette a stratégia kidolgozását. Ma is nagyszerűen teljesített.”

Horner úgy vélte, hatalmas siker a csapatnak, hogy legyőzték a Ferrarit, „ami 6-8 héttel ezelőtt nagyon erős volt itt. A Mercedes elég félelmetes volt az utolsó szektorban, úgyhogy Monacóban is ők lehetnek a favoritok.” Verstappenre utalva megjegyezte, már érik neki a „megváltás” a hercegségben, ahol eddig sohasem jött ki neki a lépés, miközben a Red Bull általában jól szerepel Monacóban.

Verstappen mindkét Ferrarit legyőzte - Galéria!Forrás: Dan Istitene/Getty Images

A csapatfőnök a Ferrari újbóli legyőzése után már elsősorban az Ezüstnyilakat vette górcső alá, de úgy vélte, egyelőre nehéz fogást találni a zsinórban öt kettősgyőzelmet elérő Mercedesen, miközben a Red Bullnál akadnék még fejlesztendő területek. „Próbáljuk megtartani a lendületünket és felzárkózni a Mercedeshez. Szerintem minden téren szükséges ez” – vélte.  

A Mercedes motorereje hatalmas, így meredek szárnyakat használhatnak, kiváló a balanszuk, és ezek általában azt is jelentik, hogy sokáig bírják a gumik az autójukon. Nagyon kifinomult a csomagjuk.” 

Miközben Verstappen újabb dobogós helyet szerzett, Pierre Gasly érdemben nem tudott beleszólni az első 5 pozícióért zajló csatába, mindössze Charles Leclercnek okozott kellemetlen pillanatokat a rajtnál és a Safety Car utáni újraindításnál. Horner szerint ennek az az oka, hogy Gasly összeszedett egy gumidarabot az első szárnyával, ezért nem tudott elég gyors lenni.

Egyre közelebb kerül [az élmezőnyhöz], őt is be akarjuk vonni a csatába a Ferrarikkal, minél hamarabb meg tudjuk ezt tenni, annál jobb” 

– vélte a brit szakember. Gasly elismerte, a 6. helynél többet remélt Barcelonában, és úgy érezte, bár „akadnak pozitívumok is, de alapvetően igen trükkös verseny volt.” A Leclercrel vívott ütközeteire így emlékezett vissza: „A rajtnál össze is koccantunk a 3-as kanyarban, majd a Safety Car-rajtnál is ki kellett találnom valamit, mert tudtam, hogy a második etaptól a szárnyamra ragadó gumik miatt nem fogom tudni tartani a lépést. Sajnos nem tudtam összehozni az előzést."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK