Schumacher nem látja értelmét Verstappen otthoni edzésmódszerének

Forma-1, Mick Schumacher, Alfa Romeo Racing, Bahrein teszt
Mick Schumacher, son of seven-time world champion Michael Schumacher, sits at an Alfa Romeo Racing F1 car at the in-season test at the Sakhir circuit in the desert south of the Bahraini capital Manama, on April 3, 2019. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Max Verstappenről köztudott, hogy szabadidejében előszeretettel nyüstöl virtuális autókat virtuális versenypályákon, most pedig azt is elárulta, hogy ez miként segíti őt a felkészülésben a valódi nagydíjhétvégékre. Mick Schumacher ezzel szemben inkább az edzőteremben hangolódik, őt nem vonzzák az online versenyek.

Nem újdonság, hogy a mai Forma-1-ben rengeteget számít a szimulációs technológia, a csapatok a korlátozott tesztlehetőség miatt kifejlett szimulátorokkal rendelkeznek, amelyekben a versenyzők és a tesztpilóták is rengeteg kört tesznek meg. Az azonban csak nemrég kezdett el elterjedni, hogy a versenyzők szabadidejükben, otthon is fejlesztik magukat a valósághoz közel álló, de a csapatokénál azért jóval kevésbé fejlett szimulátorokkal. Ebben az élen jár Max Verstappen, aki Lando Norrisszal szokott online versenyken részt venni, és hasznos felkészülésnek tartja mindezt a Forma-1-es hétvégékre. Eltérő utat jár azonban Mick Schumacher, a hétszeres világbajnok Michael Schumacher Forma-2-ben versenyző fia, aki nem érzi úgy, hogy otthon is versenyeznie kéne.

Verstappen otthon azért sisakot nem vesz fel, de minden mást úgy csinál, mintha valódi autóban ülne Forrás: Mark Thompson/Getty Images

Verstappen a Redline szimulátorcsapatának tagjaként számos futamon részt vesz a virtuális világban, és noha

ezek során nem a Forma-1-es autójával megy, általában olyan pályákon, amelyek nincsenek benne a száguldó cirkusz versenynaptárában, mégis hasznos tapasztalatként tekint az online erőpróbákra.

„A virtuális világban a beállításokkal elérhetjük ugyanazt, amit egy valódi autónál is, így ebből tanulni tudunk” – nyilatkozta a Racefansnek.

Megnézi a belső kamerás felvételeket, az adatokat, majd újra próbálkozik. Minden ugyanaz, leszámítva persze a G-erőket."

Lando Norris, a McLaren újonca szintén a Redline csapat tagja, Verstappennel együtt szokott versenyezni, így jogosan merül fel a kérdés, kettjük közül ki a gyorsabb a virtuális térben? „Az attól függ – tért ki a válaszadás elől Verstappen. – Ő is sokat gyakorol, ahogyan én is, a legfontosabb azonban, hogy együtt vezetünk, ugyanabban a csapatban, úgyhogy jól szórakozunk. A nyers tempó tekintetében szerintem nagyon hasonló teljesítményre vagyunk képesek."

Mick Schumacher jobban kedveli a valóságot, valamint a Ferrari és a Prema szimulátorát Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Hogy nem minden fiatal autóversenyző van oda a szimulátorozásért, azt a Forma-2-es Prema csapatnál versenyző Mick Schumacher példája mutatja.

Mick hétszeres világbajnok apjáról köztudott volt, hogy nem szimulátorozott, amikor visszatérése után a Mercedesnél már lehetősége lett volna erre, mert egyszerűn rosszul lett a képernyő előtt a kormányt tekergetve.

Micknek ilyen gondjai nincsnek, a szabadidejét Verstappennel és Norrisszal ellentétben ő azonban nem online versenyeken tölti.

– nyilatkozta az ESPN-nek. – Az adatokra és az összes kucsfontosságú dologra koncentrálok, amelyek ahhoz kellenek, hogy felkészült legyek. Otthon tulajdonképpen ezeket veszem át újra a jegyzeteimben, hogy felkészülve érkezzek meg a pályára és az első edzésre. Edzeni biciklin és az edzőteremben szeretek, ami a mentális részről is segítséget jelent. Nem érzem úgy, hogy online versenyeken kellene indulnom."