Társoldalunk:

Verstappen időveszteséggel megúszta a korai motorcserét

2019.05.10. 18:07

A holland pilóta autójában a két szabadedzés között motort kellett cserélni, de ez csak a felkészülését zavarta egy kissé, büntetést egyelőre nem okoz.

Két eltérő erőforrással, ráadásul eltérő változatú motorokkal teljesítette a Spanyol Nagydíj első két szabadedzését Max Verstappen, miután olajszivárgás miatt a Honda úgy döntött, kicserélik az erőforrást a két pénteki tréning között. A döntés csak kisebb zavart okozott, mert a csapat a nap végén egyébként is elvégezte volna a cserét.

Verstappen és csapattársa, Pierre Gasly az első három versenyhétvégén használt, 1-es specifikációjú Honda erőforrással kezdte a pénteki szabadedzéseket, és azt tervezték, hogy mindkét pilóta a nap végén áll át a Bakuban bevetett 2-es változatra. Ez Gasly esetében így is történik, Verstappen autóját azonban már az első szabadedzés vége felé szét kellett szedni.  

Verstappen vesztett némi időt, de olcsón megúszta a motorhibát - Galéria!Forrás: Mark Thompson/Getty Images

„Az első szabadedzésen hiányzott még néhány kör, ez egy kis hátrányt okozott a másodikon. Nyilvánvaló, hogy akad még teendőnk, de este elemezzük az új alkatrészek teljesítményét is, és meglátjuk, mi várható holnap – mondta Verstappen a Sky Sportsnak. – Eddig jól beváltak, de ezen a pályán fontos a leszorítóerő, úgyhogy majd kiderül.”

A holland pilóta a délutáni tréningen az 5. helyezett lett a két Mercedes és a két Ferrari mögött, de a hátránya számottevő, bő 7 tizedmásodperc volt.  

„Pierre és Max különböző programokat futott, új alkatrészeket is hoztunk ide, adatokat gyűjtünk ezekről és úgy tűnik, hogy jól működnek – összegzett Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke a Sky Sports műsorában. – A Mercedes versenyképesnek tűnik, de mi is érdekes információt gyűjtöttünk. A balansszal eddig egyik pilótánk sem kifejezetten elégedett, ezen próbálunk még az este finomítani.”

Gasly a teszteken kétszer is összetörte az autót, de pénteken nem remegett meg a keze - Galéria!Forrás: Dan Istitene/Getty Images

A műszaki hiba ellenére Horner továbbra is méltatta a Honda munkáját és hozzáállását, az erőviszonyok terén azt mondta, Barcelonában nagyjából ott tartanak, amire számítottak. „A versenyre összpontosítunk, az időmérő kapcsán eléggé beszédes [a második szabadedzés eredménye], de a futamon a gumikopás különösen fontos lehet” – jegyezte meg.

Hornerrel ellentétben a 7. helyezett Gasly nem panaszkodott a balanszra, és optimistán várta a folytatást.

„Jól sikerült a mai nap, szerintem előrelépést tettünk. Egy pilóta persze mindig jobb tapadást akar, de szerintem a balansz egész jó volt, ennek nagyon örülök – nyilatkozta. – Ez még csak az első nap volt, úgyhogy korai következtetésekre jutni, de az világos, hogy a Mercedes és a Ferrari elég nagyot lépett előre. Sok tesztet elvégeztünk ma, mindent ki kell elemeznünk, és holnapra összerakni a dolgokat."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK