Társoldalunk:

A Mercedes teljesen más lett a téli tesztekhez képest

2019.05.10. 19:08

Valtteri Bottas jobban, Lewis Hamilton kevésbé volt elégedett a Spanyol Nagydíj pénteki napja után, összességében azonban örülhetnek a Mercedesnél, mert előreléptek a Barcelonába vitt fejlesztésekkel.

Sokan talán arra számítottak, hogy az új motor és a téli teszteken ugyanitt mutatott erős tempó miatt a Ferrari lesz előnyben a Spanyol Nagydíjon már a pénteki szabadedzésektől kezdve, a Mercedes azonban mindkét gyakorlást behúzta, és egyelőre jobban muzsikál a vörösöknél. Az első és a második edzésen is Valtteri Bottas végzett az élen, majd pozitívan nyilatkozott az újításokról, mondván azokkal sokkal jobb lett az autó, mint amilyen februárban volt.

Egyelőre Bottas diktálja a tempót a Mercedesnél - Galéria!Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Bottas délelőtt jelentős, délután kisebb fölénnyel utasította maga mögé Lewis Hamiltont, aki az első edzést a negyedik, a másodikat a második pozícióban zárta. Ami azonban ennél fontosabb, hogy a világbajnoki pontverseny élén álló finn pilóta már a hétvége első napján jól érezte magát a W10-ben. Az autó nagyon jó volt ma, teljesen más, mint amilyen a téli teszteken, úgy tűnik, hogy jobbak lettünk a kanyarokban – értékelt. – A kör során tapasztalt egyensúly is jobb, úgy tűnik, hogy a jó irányba indultunk el a tesztek után. A mai nap jó volt, de ez még csak péntek, a Ferrari pedig nagyon közel van."

Egészen pontosan három tizedre, ami azért nem olyan közeli, de természetesen nem tudni, hogy ki milyen motorüzemódokkal és üzemanyagmennyiséggel kísérletezett.

Aki igazán közel volt Bottashoz a második szabadedzésen, az Lewis Hamilton, akinek 49 ezredes lemaradása kissé azért csalóka, az ötszörös világbajnok ugyanis egész nap szenvedett.

„Nagyon szeles volt ma az idő, a tapadási viszonyok pedig trükkösek voltak a három különböző keveréken, de így is teljesítettük a programunkat, úgyhogy most sok analizálandó adatunk van a holnapi finomhangoláshoz – nyilatkozta. – Úgy tűnik, hogy működnek a fejlesztések, de nehéz megérezni ezt, annyira más ez a pálya, mint a bakui. Az egyensúllyal van még dolgunk."

Hamilton alatt egyelőre nem volt annyira kezes a W10-es - Galéria!Forrás: AFP/Lluis Gene

Andrew Shovlin, a Mercedes vezető versenymérnöke sem volt teljesen elégedett, és megerősítette, hogy Hamilton jobban küszködött, valamint azt is, hogy Bottas autóján olajszivárgás lépett fel az első edzés végén, ami egy kicsit visszavetette őket. „Nem titok, hogy a téli teszteken nem voltunk erősek itt, ezért örülünk, hogy jó tempót mutattunk a rövid és a hosszú etapokon is. Valtteri egy kicsit könnyebbnek találta a munkát az autóval, mint Lewis, de mindkettejük esetében vannak még kanyarok, amelyekben nem úgy működik az autó, mint szeretnénk. Valtteri autóján olajszivárgás volt délelőtt, ami megakadályozott minket az edzés végi hosszú etap teljesítésében. Az új fejlesztésekről szerzett adatokat este fogjuk leellenőrizni, hogy megerősíthessük, hogy mindegyik úgy működik, ahogyan vártuk."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK