Társoldalunk:

Jövőre új pályán rendeznék meg a Brazil Nagydíjat

2019.05.09. 09:00

Teljesen új pályát építenének jövőre a brazilok az F1-es és a MotoGP nagydíjnak Rióban, jelentette be az elnök, aki szerint a jelenlegi helyszínen, Interlagosba egyébként sem térne vissza a futam.

Akár már a 2020-as versenytől kezdve Rióba költözhet az F1-es Brazil Nagydíj, miután az ország elnöke, Jair Bolsonaro egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy megállapodást írt alá Rio kormányzójával, Wilson Witzellel és a helyi polgármesterrel, Marcelo Crivellával egy vadonatúj pálya megépítéséről a város nyugati részén fekvő Deodoro negyedben.

A Brazil Nagydíjat jelenleg Interlagosban rendezik, itt tartották az első F1-es futamokat is az országban 1972-1977 között, később 1979-ben és ’80-ban, majd 1990-től napjainkig. A köztes időszakban a szintén riói Jacarepaguá fogadta a mezőnyt, azt a pályát viszont a riói olimpia idején lebontották, és most egy zöldmezős beruházást terveznek.

Interlagos búcsúzhatForrás: AFP/Evaristo Sa

Interlagos jó kapcsolatot ápol az F1 korábbi elnök-vezérigazgatójával, Bernie Ecclestone-nal, de a Liberty Mediával kevésbé, gyakran kritika éri a pályát a leromlott infrastruktúra és a közbiztonság rossz állapota miatt. A mezőny és a közönség viszont szereti, évről évre hatalmas a helyszíni látogatottság és a versenyek a nehéz előzés ellenére is fordulatosak.

Bolsonaro viszont kijelentette, Interlagosban nem maradna meg a Brazil Nagydíj, Rióban viszont fejlesztés várható. 

„A választási győzelmünk után a Forma-1 – ami egyébként elhagyná Brazíliát – úgy döntött, hogy nem csak, hogy maradnak, de új pálya is épül Rióban – írta a politikus a Twitteren. – Ez a hősünk, Ayrton Senna nevét viseli majd. Munkahelyek ezreit hozzuk létre, ez a gazdaság és az ország lakosságának javára válik.”

Senna emlékére pont Interlagosban tartottak ünnepséget - Galéria!Forrás: AGIF/Alan Morici/AGIF/Alan Morici

A sajtótájékoztatón a politikus kijelentette, az F1 menedzsmentje úgy döntött, megmarad a naptárban a Brazil Nagydíj, de „Sao Paulo nem volt praktikus a rendezvény anyagi támogatása és az ottani veszteségek miatt. Az új versenypálya 6-7 hónap alatt épül majd meg. A szállodaszektor örülni fog, a gazdaság szintén, mert 6-7 ezer munkahely jön létre.

Ez Rio de Janeirónak és Brazíliának is jót tesz.” 

A Liberty Media számára mindenképpen fontos, hogy Dél-Amerikában is legyen verseny, ezért a pletykák szerint Brazília mellett Argentínában is helyszínt kerestek, de valószínűleg ott nem haladtak a tárgyalások. Az Autosport úgy tudja, a riói pályát az F1 udvari pályaépítője, Hermann Tilke irodája tervezi majd, és várhatóan a MotoGP-t is megpróbálják majd a helyszínre csalogatni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK