Társoldalunk:
Hírlevél

A Red Bull enyhítene a pénteki szabálytalanságok büntetésén

2019.05.04. 15:25

Pierre Gasly egymás után kapta a büntetéseket az Azeri Nagydíjon, Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke szerint apróságokat toroltak meg túlságosan.

Változtatna a Red Bull csapatfőnöke a pénteki edzésnapon elkövetett szabálytalanságok megtorlásán, nyilatkozta Christian Horner, miután pilótáját, Pierre Gaslyt bokszutcai rajtra ítélték, mert nem állt meg a mérlegelésnél az egyébként tét nélküli második szabadedzés végén.

Horner a Sky Sports műsorában úgy vélte, a szigorú elbánás még abból az időszakból maradt a szabálykönyvben, amikor pénteken is rendeztek időmérő edzést, de Gasly büntetése után a csapatok egyeztettek Ross Brawnnal, az F1 sportért felelős ügyvezetőjével, és amellett érveltek, hogy felesleges ilyen kihágás miatt tönkretenni egy pilóta egész hétvégéjét.  

Gaslyt az ág is húzta BakubanForrás: Mark Thompson/Getty Images

„Nyilvánvaló, hogy ő látja a lámpát és van egy figyelmeztető jelzés is, de a dupla kerékcserére összpontosítottunk – nyilatkozta Horner. – Azt mondtuk neki, hogy siessen, és gyakorolja a behajtást a bokszba, mert az kicsit más volt azon a pályán, és megcsúszott befelé. Nem vette észre a jelzést, a csapat meg a dupla kerékcserére figyelt, úgyhogy így jártunk” – magyarázta.  

„Volt egy találkozónk Ross Brawnnal és a többi csapattal, szerintem mindenki egyetértett abban, hogy át kell gondolni, jó-e, ha a pénteki büntetések ennyire kihatnak a hétvége további részére. Úgy gondolom, az ítélet kissé túlságosan súlyos volt a vétséghez képest. Ha 50 kg-mal a súlyhatár alatt lett volna az autó, akkor is ugyanezt kapta volna, de sajnos nem ez volt a helyzet.”

Verstappen szerdán egy RB7-essel parádézott Budapesten, ott még nem kellett foglalkozni az engedélyezett fogyasztás betartására

Az már pénteken eldőlt, hogy Gasly csak a bokszutcából rajtolhat, de a büntetések sora ekkor még nem ért véget. A Red Bull taktikai váltócserét is elvégzett az autóján, hiszen a további 5 rajthelyes hátrasorolást már nem lehetett érvényesíteni, és Gaslyt a szombati időmérőről is kizárták, mert az F1 történetében először az erőforrása átlépte a 100 kg/órás átfolyási limitet.

„Az üzemanyag-átfolyást mérő szenzor néha kissé kileng. Kapott egy jó kis szélárnyékot, elérte a legmagasabb fokozatban a fordulatszám-határolót, és ez olyan rázkódást okozott, hogy valami 0,02 grammal átlépte a határt. A teljesítmény terén ez semmit nem jelentett, de az FIA részéről nyilvánvalóan zéró toleranciát tanúsítottak. Utána változtattunk a programkódon, ezért újabb büntetést kapott, mert a parc ferné alatt tettük ezt” – idézte Hornert a Racefans.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK