Társoldalunk:
Hírlevél

Hungaroring: Formula E futam lehet Magyarországon

2019.05.01. 15:38

Az elektromosautó-verseny szívesen jönne Budapestre, és Gyulay Zsolt, a Hungaroring elnök-vezérigazgatója szerint a kormányzatot is érdekli a rendezés lehetősége.

Először láthatott akcióban a hazai közönség Formula E versenyautót a május 1-jén megrendezett Nagy Futamon, de lehet, hogy nem utoljára, mert a versenysorozat promótere és a Hungaroring is nyitott lenne egy budapesti futam esetleges megrendezésére. Az elektromosautó-verseny 2014-ben jött létre, az idei szezontól vezették be a második generációs autójukat.

A bajnokság egyik sajátossága, hogy az alacsony zajártalomnak köszönhetően olyan városi környezetekben is lehet versenyeket rendezni, ahol a belső égésű motorokkal hajtott autókkal ez nem lenne megvalósítható. A futamok köré jellemzően a fenntarthatósággal és az alternatív mobilitási megoldásokkal kapcsolatos programokat szoktak szervezni.

A Gen2-es Formula E autót először láthatta mozgásban a magyar közönség - Galéria!Fotó: Csudai Sándor - Origo

A budapesti rendezvény előtt Alejandro Agag, a sorozat promótere az Autosportnak elárulta, tárgyalnak Budapesttel, szeretnének a fővárosban versenyt rendezni, és attól sem riadnak vissza, hogy a közeli Mogyoród mellett található a Hungaroring, ahol már nagy hagyománya van az F1-es Magyar Nagydíjnak. Megjegyezte, hogy hasonló a helyzet Montrealban is.  

A Nagy Futamon a Mahindra versenyzője, Jérôme d'Ambrosio tartott bemutatót az autóval, ami a sorozat főszponzorának hirdetéseit viselte magán.

A GPhírek kérdésére Gyulay Zsolt, a Hungaroring elnök-vezérigazgatója megerősítette, hogy foglalkoznak egy Formula E futam lehetőségével, de konkrétumokat egyelőre nem tudott megosztani. „Nem sok konkrétum van még jelenleg, a kormányzat részéről mindenképpen jelen van az érdeklődés, az akarat” – jelentette ki.

Nincs nagy hangja, de így is látványos show-ra képes - Galéria!Fotó: Csudai Sándor - Origo

„A Hungaroring szakmai véleményt ad ezzel kapcsolatban, hogy hol lehetne rendezni, mi kell a megvalósításához, tehát alternatív útvonalakat dolgozunk ki. Szóba jöhet a Népliget, a Városliget, de más helyszínek is. Először hoztunk el Formula E autót a Nagy Futamra, és el kell mondjam, megdöbbentő volt látni, hogy milyen érdekes az ebben a sorozatban használt technika.”

A Nagy Futam előtt a sorozat névadó főszponzora, az ABB is sajtótájékoztatót tartott Budapesten, de a vállalat hazai képviseletének ügyvezetője nem foglalt állást a verseny ügyében. 

„Itt élek, az otthonomként tekintek Budapestre, úgyhogy természetesen nagyszerű lenne Formula E futamot látni itt, az ABB-nek azonban nincs semmilyen mondanivalója azzal kapcsolatban, hogy lesz-e itt verseny vagy sem” – felelte kérdésünkre Taira-Julia Lammi.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK