Társoldalunk:
Hírlevél

Le Mans után Alonso otthagyja a sportautó-világbajnokságot

2019.05.01. 11:00

A Toyota bejelentette, hogy Fernando Alonso a júniusban zajló Le Mans-i 24 órás verseny után nem a sportautó-világbajnokságban folytatja a pályafutását. A korábbi győztes, Brendon Hartley váltja őt.

Távozik a sportautó-világbajnokság (FIA WEC) mezőnyéből Fernando Alonso, jelentette be csapata, a Toyota Gazoo Racing. A korábbi kétszeres F1-es világbajnok tavaly megnyerte a japánokkal a Le Mans-i 24 órás versenyt, ezzel fontos lépést tett célja, az autósportok tripla koronájának elhódítása felé. Alonso az idén duplázhat, és a Toyotával a sportautó-világbajnoksági címet is megszerezheti.

A Toyota már korábban jelezte, hogy nem hajlandó várni Alonso döntésére, és a bejelentéssel együtt megerősítették, hogy a korábbi F1-es pilóta és Le Mans-i győztes Brendon Hartley csatlakozik az istállóhoz, az új-zélandi pilótával kiegészülve vágnak neki a 2019-2020-as szuperszezonnak. Hozzátették, Alonso a Toyota Gazoo Racing színeiben keres új kihívásokat.

Alonso megnyerte a Le Mans-i 24 órás versenyt a Toyotával - Galéria!Forrás: AFP/Jean-Francois Monier

A közlemény erre nem tér ki, de az utalás valószínűleg azt jelenti, hogy Alonso éles körülmények között is kipróbálja magát a tereprali világában. Nemrég Afrikában tesztelt, és arról is szóltak pletykák, hogy augusztusban akár Magyarországon is rajthoz állhat, jövőre pedig célba veszi a Közel-Keletre költöző Dakar-ralit.

Szomorúan mondok búcsút Fernandónak, és köszönöm meg az erőfeszítését e szenzációs szezon során, beírta a nevét a Toyota motorsport-történetébe 

– nyilatkozta Murata Hiszatake, a Toyota-csapat elnöke. – A lelkesedése, a győzni akarása, és a készsége, hogy hajszolja az álmait igazán lenyűgöző. Az utolsó két versenyen élvezni fogjuk a közös munkát, miközben tudom, hogy osztozunk a célon: Megnyerni Le Mans-t és a világbajnokságot is” – tette hozzá.

Alonso a sportautókkal is maradandót alkotott, bár komoly ellenfelek híján ez elsősorban a másik Toyotával összehasonlítva értelmezhetőForrás: TOYOTA GAZOO

Alonso hozzátette, élvezte a versenyzést a WEC-ben, „de ennek a fejezetnek vége van”. A Le Mans-i 24 órás verseny megnyerésére mindig emlékezni fog, pályafutása egyik fénypontjának nevezte, de úgy vélte, ideje a Toyotánál új kihívásokat keresnie. Sok sikert kívánt Hartleynak és a csapatnak a WEC-ben.

Van még hátra két versenyünk, és küzdünk még azért, hogy WEC-világbajnokok legyünk, keményen fogom nyomni, hogy mindkét futamot megnyerjük” 

– ígérte. Alonso távozása és Hartley érkezése lesz az egyetlen változás a Toyota versenyzői felállásában. Mike Conway, Kobajasi Kamui, José María López, Sébastien Buemi és Nakadzsima Kazuki is marad a Toyota versenyzője, azt viszont egyelőre nem jelentették be, hogy az autók versenyzői beosztásán változtatnak-e.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK