Társoldalunk:
Hírlevél

Verstappen: Szélárnyékkal a pole-ért küzdhettünk volna

2019.04.27. 20:07

Őrült versenyre számít a Red Bull pilótája, aki a 4. hely elérése után elégedett volt az autója működésével. Pierre Gasly is úgy érzi, az idén először összeálltak a beállítások.

A 4. helyet szerezte meg Max Verstappen a vasárnap zajló Azeri Nagydíjra a két Mercedes és Sebastian Vettel mögött, de úgy érzi, ha nem lett volna egyedül a Q3-ban a pályán, akár még a pole pozícióért is küzdhetett volna. A csapat elsőként küldte ki Verstappent, aki egy etapot, de több mért kört teljesített, így kivédték a piros zászló esetleges veszélyét, viszont nem kapott szélárnyékot sem.

„Kellemes meglepetésként ért, hogy ilyen versenyképesek voltunk, nem rossz a második sorból indulni. Minden nagyon simán ment, de a Q3-ban a többiekétől eltérő taktikát alkalmaztunk, mert csak egy gumiszettünk volt, úgyhogy magamra maradtam. Ezen a pályán ez nagyon fájdalmas, mert az ember időt veszít azokhoz képest, akik kapnak szélárnyékot.”

Verstappent nem húzta senki, amikor kellett volna - Galéria!Forrás: Mark Thompson/Getty Images

Verstappen rámutatott, hogy a legjobb Q2-es köréhez képest is 0,25 másodpercet veszített csak a célegyenesben, és a többi egyenes szakaszon további tizedeket hozhatott volna, ha előtte 6-7 másodperccel halad valaki, mert akkora a mostani autók légellenállása, hogy valósággal „felszívja” magára az elöl haladó autó a mögötte érkezőt.

Az utolsó köröm során kitapostam mindent az autóból, és egész jól sikerült. Ha vonatoztunk volna, szerintem a pole-ért is küzdhettem volna, de legalább tudjuk, hogy jól működik az autó.” 

A holland pilóta emlékeztetett, hogy Bakuban szinte mindig fordulatos versenyek zajlanak, és a sorrend várhatóan nem dől el a rajtnál, ezért úgy vélte, akár a győzelemért is küzdhet majd a 4. helyről. Csapattársa, Pierre Gasly ebben aligha reménykedhet, mert hiába zárta az élen a Q1-et, csak a bokszutcából rajtolhat majd.

Gasly hiába szerepelt jól szombaton - Galéria!Forrás: Mark Thompson/Getty Images

„Talán ez volt az idén az első alkalom, hogy jól éreztem magam az autóban, ennek nagyon örülök. Lépésről lépésre próbálok alkalmazkodni, most magabiztos voltam, szerintem jó irányba tartunk, és alapvetően nagyon jól alakult az időmérő” – nyilatkozta, kiemelve, hogy fontos volt megtapasztalnia, hogy milyen az autó viselkedése alacsony üzemanyagszinttel.

Nem számítottunk ilyen tempóra, mert nem tekertük fel a motort, verseny üzemmódban maradtunk, hogy megspóroljunk némi futásteljesítményt, de a tempó így is jó volt.”  

Gasly is kijelentette, „őrületes” a pálya, és bármi megtörténhet a versenyen, ezért az utolsó körig igyekezni fog. Úgy vélte, az autója elég jó a felzárkózáshoz, és a pontszerzéshez, erre fog törekedni. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke megjegyezte, hogy a francia pilóta Q1-es köre a 6. helyre lett volna elég, bár azt nem tette hozzá, hogy akkor még magasabb volt az aszfalt hőmérséklete.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK