Társoldalunk:
Hírlevél

Keményen büntették Gaslyt a mérlegelés kihagyása miatt

2019.04.26. 18:22

Csak a bokszutcából rajtolhat Pierre Gasly, miután az FIA keményen megbüntette őt a mérlegelés kihagyásáért. Max Verstappen ígéretesen kezdett.  

Az idén lassan szokásossá váló forgatókönyv érvényesült a Red Bullnál a második bakui szabadedzés során, mivel Max Verstappen a 4. helyet szerezte meg, Pierre Gasly viszont csak a 9. leggyorsabb kört futotta. Az első tréningről beszélni is felesleges, hiszen George Russell balesete előtt a Red Bull egyik pilótája sem tudott mért kört futni.

Ez a Ferrarikon kívül mindenki másra is igaz, és a Scuderia autói sem tudtak érdemi munkát végezni, így Verstappen szerint nem „fájt” nekik, hogy lényegében elmaradt a szabadedzés. Délután csúszósnak találta a pályát, könnyű volt elrontani a fékezéseket, ezért körről körre javított a tempóján, és próbált alkalmazkodni a helyzethez.

Verstappen volt a gyorsabb a Red Bullnál – Galéria!Forrás: Dan Istitene/Getty Images

„Elégedett vagyok a mai eredményeinkkel, most átnézhetjük az adatokat, hiszen mindig van tér a fejlődésre, de lényegében csak finomhangolásra lesz szükség. Holnapra nem igazán fogalmaztunk meg elvárásokat, hiszen már csak egy szabadedzés maradt, és még mindenki sokat javulhat, de a balansz kiválónak tűnik, és mindkét gumikeverékkel sok kört tettünk meg.”

Gasly a második szabadedzés végén nem állt meg a mérlegelésnél, ezért a sportfelügyelők bokszutcai rajtra kárhoztatták. Ezt a Red Bull is megerősítette a Twitteren.

A csapat szerint Gasly épp egy kerékcsere-gyakorlatra érkezett a bokszutcába, ezt az FIA is megállapította a videofelvételek alapján. A szövetség sportfelügyelői rögzítették, hogy az autón elvégezték a kerékcserét is. A mérlegelés elmulasztását az F1-ben különösen szigorúan büntetik, erre a mostani eset is bizonyíték.  

Zűrös edzés volt

Még a büntetés kiszabása előtt a francia pilóta „zűrösnek” nevezte a rövidebb etapjait, és úgy vélte, még össze kell raknia a köreit, hogy kihozza magából a legjobbat, de megtankolva jobbnak érezte az autóját, és pozitívan állt a folytatás elé, mert szerinte képes még gyorsulni. Csapattársához hasonlóan ő is megküzdött a féktávokkal, keresi még a határokat.

Gasly inkább a versenyre vár jó formát – Galéria!Forrás: Clive Mason/Getty Images

 

„Az autó egyre jobb és jobb lesz, elégedett vagyok a visszajelzéseivel. A Ferrari ma sokkal gyorsabbnak tűnt, de meglátjuk, mit tudunk majd összehozni az időmérőn. A versenyre jó autónk lesz, ez pozitívum” – jelentette ki Gasly, akinek optimizmusát az is táplálhatja, hogy Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke szerint a versenyen agresszívabb motorüzemmódokat használhatnak.

A motor eddig abszolút problémamentes volt a tesztelés és a mostanáig eltelt versenyek során 

– szögezte le Horner arra reagálva, hogy a Honda már az idei negyedik hétvégén továbbfejlesztett erőforrást vet be. – Ezt az új motort azért kezdjük használni, mert láttak valami problémát a Toro Rosso egyik erőforrásánál, de ez lehetővé teszi nekünk, hogy a versenyen is kissé agresszívabb üzemmódokat használjunk. A Honda részéről érkező erőfeszítés és a munka minősége eddig lenyűgöző.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK