Vettel megéri a pénzét, mindenkinél többet keresett a csapatainak

Forma-1, Kínai Nagydíj, csütörtök, Sebastian Vettel, Lewis Hamilton, Scuderia Ferrari, Mercedes-AMG Petronas
Mercedes' British driver Lewis Hamilton (R) takes a selfie with Ferrari's German driver Sebastian Vettel (L) prior to the Formula One Chinese Grand Prix in Shanghai on April 11, 2019. (Photo by WANG ZHAO / AFP)
Vágólapra másolva!
Összeállítás készült arról, hogy az idei mezőnyben melyik pilóta mennyi pénzt keresett a csapatainak a pályafutása során azzal, hogy pontokat gyűjtött a versenyeken.

Rangsort állított fel a Forbes F1-es szerzője arról, hogy melyik pilóta mennyi pénzt keresett a csapatainak azzal, hogy pontokat gyűjtött a szezonok során, a pontokkal összetett eredményt ért el, ami után jogdíjbevétel járt az aktuális istállónak. A lista az idei mezőny pilótáit tartalmazza, így nyilvánvaló, hogy azok szerepelnek az élen, akik már régóta versenyképes csapatnál mennek.

Ettől függetlenül néhány „párharc” körvonalazható, például az első két helyen szereplő Sebastian Vettel és Lewis Hamilton között. Mindketten 2007-ben, néhány verseny eltéréssel, szinte egyszerre kezdtek az F1-ben, Vettel eddig négy, Hamilton öt világbajnoki címet nyert, lényegében az egész F1-es pályafutásukat élcsapatoknál töltötték.

Sokat hoznak a konyhára Forrás: AFP/Wang Zhao

A csapatok bonyolult, és egyenként változó megállapodások alapján jutnak jogdíjbevételekhez, ezek egy részét befolyásolják az eredmények is. Ideális esetben mindkét pilóta gyűjt pontokat, de a kettő aránya alapján megállapítható, hogy melyik pilóta alkalmazása éri meg jobban, és az általuk felhalmozott pontérték, valamint az ezekre vetített jogdíjbevételek alapján látható, ki, mennyit hoz a konyhára.

A lista ugyanakkor kissé sántít, mert nem veszi figyelembe a McLaren 2007-es eredményeit.

Ekkor a kémbotrány miatt valóban kizárták a csapatot a konstruktőri világbajnokságból, de Hamilton ettől függetlenül egyéniben a 2. helyet érte el, viszont ezzel a McLaren nem keresett pénzt, így az nem is szerepel az összeállításban. Ennek köszönhető, hogy a brit pilóta nem áll a lista élén.

Pilóta A csapatának nyert pénzdíj (millió USD)
Sebastian Vettel 511,9
Lewis Hamilton 449,6
Kimi Räikkönen 386,3
Nico Hülkenberg 250,9
Sergio Pérez 232,1
Daniel Ricciardo 231,1
Valtteri Bottas 218,3
Romain Grosjean 200,9
Robert Kubica 154,7
Max Verstappen 132,5
Carlos Sainz 126,5
Danyiil Kvjat 71,8
Kevin Magnussen 49,9
Lance Stroll 33,3
Pierre Gasly 0
Antonio Giovinazzi 0

Hamiltont eddig kétszer győzte le a csapattársa, 2011-ben Jenson Button, 2016-ban pedig Nico Rosberg, Vettel egyszer kapott ki, 2014-ben Daniel Ricciardótól. A számítás szerint a német pilóta a mindenkori csapatai által elért pontok 56,8%-át szállította, míg Hamilton esetében ugyanez az érték 53,8%. Vettel elsősorban 2008-ban verte nagy fölénnyel Sébastien Bourdais-t, Hamilton pedig 2009-ben számolt le Heikki Kovalainennel.

Azok közül, akik az idei mezőnyben még nem nyertek világbajnokságot, Nico Hülkenberg áll az élen, elsősorban hosszú pályafutásának köszönhetően.

Figyelembe véve a rangsorban látható különbségeket és azt, hogy 2021-től várhatóan csökkennek a jogdíjkifizetések a csapatok felé, a sorrend várhatóan Hamilton és Vettel visszavonulásáig nem változik meg lényegesen, bár az arányok és az összegek természetesen árnyaltabbá válhatnak.