Társoldalunk:
Hírlevél

Berger: Senna mindenki fölött állt, de Hamilton egy szinten van vele

2019.04.23. 18:25

Ayrton Senna korábbi csapattársa, Gerhard Berger szerint a brazil legenda kiemelkedett még a nagy bajnokok közül is, de úgy véli, Lewis Hamiltont már lehet vele egy lapon említeni.

Az F1 történetének legnagyobb versenyzői közé sorolta Lewis Hamiltont a korábbi tízszeres futamgyőztes, Gerhard Berger. Az osztrák pilóta 1984 és 1997 között összesen 210 futamon indult az ATS, az Arrows, a Benetton, a Ferrari és a McLaren színeiben, ahol a legendás Ayrton Senna csapattársa is volt 1990-92 között.

Senna és Berger a pályán kívül barátságot ápolt, így az osztrák pilóta jól megismerhette az egyébként híresen zárkózott Sennát. A brazil legenda háromszor nyerte meg a világbajnokságot, de sokan így is minden idők legjobb F1-es pilótájának tartják. Közéjük tartozik Berger is, aki kijelentette, szerinte eddig még csak Senna közelébe sem jutott senki, de Lewis Hamiltont már egy szinten kezeli vele.  

Hamilton egy Senna-sisakreplikát kapott a legenda családjától, amikor beérte hősét a pole pozíciók terénForrás: AFP/2017 Getty Images/Mark Thompson

„Lewis az első pilóta, aki megüti azt a szintet, amit Ayrton – szögezte le. – A srác kimagaslóan gyors, a többieknél egy kicsit kevesebbet hibázik, és az nyűgözött le igazán vele kapcsolatban, hogy ennyi győzelem után azt gondolhatnánk, úgy van vele, a 2. helyről vagy átgázol az előtte haladón vagy feladja. Ő nem ezt teszi, hanem ott marad, és vár, bejön a 2. helyen a pontokkal együtt.”

Olyan jól űzi már a játékot, hogy az pillanatnyilag verhetetlenné teszi. Úgy gondolom, a Mercedesnek az elmúlt évek során sok bajnoki címet Lewis és a motor nyert meg.

Berger elismerte, hogy a Mercedes erőforrása az elmúlt évek során kiváló volt, de „Lewis az esőben, gyors pályán, utcai pályán, időmérőn, mindig ott van”, ezért „pillanatnyilag messze ő a legjobb”. Kijelentette, az ötszörös világbajnok Hamiltonnak jó esélye van arra, hogy a következő két-három évben beérje a korábbi hétszeres világbajnok Michael Schumacher eredményeit is.

Berger és Senna az 1990-es Monacói NagydíjonForrás: AFP

„Azok után, ami Michaellel történt, egyrészt szeretném megvédeni Michael sikereit, mert nagyon szomorú a tragédia, ami őt érte. Ha viszont egy pillanatra ezt félretesszük, Lewis Hamilton nagyon különleges versenyző – mondta. – Az emberek megítélésekor lehet nézni a statisztikákat, hogy ki nyerte a legtöbb versenyt, lehet kicsit mélyebbre ásni, hogy ki mennyi versenyt nyert a nevezései közül, aztán lehet nézni az időmérőket, de én inkább az érzésekre hagyatkozom.   

Mindig is voltak nagy bajnokok, például Nelson [Piquet], Niki [Lauda], [Alain] Prost, Michael, de egyvalaki mindenki fölött állt: Ayrton. Most Lewist ugyanebben a ligában látom.

Aktív pályafutása során Schumacher többször azt mondta, nem tartja az eredményeit annyira kimagaslónak, mint például Juan Manuel Fangio öt világbajnoki címét, és Berger is egyetértett abban, hogy a hőskor legendáit, Jim Clarkot vagy Fangiót nehéz elhelyezni a térképen. „Valamelyik nap láttam Fangióról egy dokumentumfilmet, akkor jöttem rá, milyen erős pasas volt.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK