Társoldalunk:
Hírlevél

Vettel egyelőre nem foglalkozik a visszavonulással

2019.04.17. 15:28

Egyszer minden nagy bajnok szögre akasztja a sisakját, és átadja a helyét a fiataloknak, ez nemcsak a Forma-1-ben, hanem minden sportágban így van. Sebastian Vettel, a Ferrari négyszeres világbajnoka azonban még nem gondol erre annak ellenére sem, hogy Charles Leclerc személyében házon belülről is veszélyben lehet a helye.

Sebastian Vettel ötödik éve próbálkozik világbajnoki címet nyerni a Ferrarival, egyelőre sikertelenül, miközben az idő felette is telik, és bár még mindig csak 31 éves, már 12. teljes szezonját kezdte meg a Forma-1-ben. Ez önmagában persze még nem jelenti azt, hogy hamarosan szögre akasztaná a sisakot, Charles Leclerc Ferrarihoz szerződése azonban már visszavonulásba kergetheti a négyszeres világbajnokot, legalábbis Bernie Ecclestone, az F1 korábbi ügyvezetője szerint. A 88 éves üzletember úgy gondolja, hogy Vettel közelebb áll a visszavonuláshoz, mint azt sokan gondolnák.

Amíg élvezi, addig csináljaForrás: AFP/Wang Zhao

„Ha valami eléggé felzaklatja, akkor szerintem vissza fog vonulni. Akkor Sebastian abba fogja hagyni a versenyzést, és nem hiszem, hogy sok kell ahhoz, hogy ez megtörténjen – nyilatkozta Ecclestone a Daily Telegraphnak, utalva arra, hogy a Ferrari esetleg Charles Leclerc mögé áll majd négyszeres világbajnokával szemben. – Az emberek azt várták, hogy Sebastian lesz az első számú, és fogja megkapni a támogatást a Ferraritól, de talán ő már azt gondolja, hogy Charles lesz az, és neki kell majd segítenie. Azt azonban nem fogja hagyni, hogy ez megtörténjen, de csapatot sem fog váltani, a Ferrarinál fogja befejezni a karrierjét. Nem sok kell ehhez, boldog családi élete van, nem akarná, hogy a Forma-1 kizökkentse ebből az egyensúlyból."

Vettelnek 2020 végéig van szerződése a Ferrarival, várhatóan addig tehát biztosan a mezőny tagja lesz, noha ő maga nem tulajdonít nagy jelentőséget annak, hogy mi van „egy darab papírra írva."

Miután pedig szembesítették Ecclestone szavaival, mindenkit megnyugtatott arról, hogy egyelőre nem foglalkoztatja a visszavonulás gondolata.

„Egészen biztosan nem maradok a Forma-1-ben olyan sokáig, mint ő, de remélem, hogy ilyen idős koromban én is ennyire fitt és szellemileg friss leszek – mondta Vettel, majd a tárgyra tért. – Hogy őszinte legyek, nem tudom [hogy meddig leszek a Forma-1-ben]. Úgy érzem, hogy most vagyok a legjobb formámban, úgy érzem, hogy tudom, mit csinálok. Nagyon-nagyon önkritikus vagyok, nagyon ambiciózus, rengeteg elvárást támasztok magammal szemben.

Úgy érzi, hogy most a legjobb eddigi pályafutása alattForrás: AFP/Str

„Imádok vezetni, imádom a sebesség érzetét, imádok megküzdeni ezekkel a srácokkal, úgyhogy rengeteg dolog van jelenleg, amit igazán szeretek és hiányozna, ezért nem tervezek holnap visszavonulni. Boldog vagyok, hogy versenyezhetek. És igen, szerződésem is van, de az csak egy darab papír. Meglátjuk, hogy mi lesz."

Vettel a The Timesnak legutóbb azt mondta, nem biztos benne, hogy 2020 után is F1-es pilóta lesz, mert a száguldó cirkusz korábbi értékei közül némely már csak részben van jelen, a Forma-1 mára inkább show és üzlet, mintsem sport.

A rajongókért továbbra is mindent megtesz

Jelenleg talán nincs a legjobb formában a pályán, és továbbra sem találja az összhangot az idei Ferrarival, a pályán kívül azonban Vettel változatlanul szerény és kedves. Tavaly megírtuk, amikor a Brazil Nagydíjon néhány rajongónak megígérte, hogy másnap hamarabb igyekszik visszaérni a hotelbe, hogy világosban is készíthessenek vele közös képet, vagy ahogyan egy rajongói levelet küldő kisfiúnak kézzel írt levélben válaszolt.

Vettel egy hosszú nap végén is szakított időt a rá váró drukkerekre

A négyszeres világbajnok Kínában is kitett magáért, az őt a szálloda előtt váró szurkolósereggel ugyanis nem volt rest egy nagy közös csoportképet készíteni, és mivel már sötét volt, direkt úgy állt meg az autójával, hogy a fényszórók fényében csinálhassák meg a fotót, megfelelő fényviszonyok között.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK