Verstappen kiborult, mert Vettel miatt lekéste az időmérő végét

Forma-1, Pierre Gasly, Red Bull Racing, Kínai Nagydíj
SHANGHAI, CHINA - APRIL 13: Pierre Gasly of France driving the (10) Aston Martin Red Bull Racing RB15 on track during qualifying for the F1 Grand Prix of China at Shanghai International Circuit on April 13, 2019 in Shanghai, China. (Photo by Peter Fox/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // AP-1Z12Q3TUD1W11 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
A Red Bull csapatvezetője, Christian Horner dühét fejezte ki az időmérő edzés után, ugyanis szerinte Sebastian Vettel sportszerűtlen viselkedése fosztotta meg pilótáját, Max Verstappent attól, hogy akár a harmadik helyet szerezze meg a holnapi futamra.

Szokatlan baki miatt maradtak le a Red Bullok, különösen Max Verstappen a Kínai Nagydíj második rajtsoráról. A Q3 első etapjai után a holland pilóta még Charles Leclerc előtt, a 4. helyen készülhetett a mindent eldöntő rohamra, de azt egyszerűen lekéste, mert nem ért oda időben a rajt-célvonalhoz.

A szabályok szerint a pilóták befejezhetik azokat a mért köröket, amiket az időhatár előtt megkezdenek, Verstappen azonban erre képtelen volt. A sanghaji pálya jellegéből adódóan az utolsó néhány kanyar során a mezőny összetorlódott, és a Verstappennek is lassítania kellett, hogy legyen előtte szabad tér a a mért kör megkezdéséhez.

Nem volt elég idő a végén Forrás: Peter Fox/Getty Images

A versenyzői etikett szerint ilyenkor mindenki kivárja a sorát, Verstappent azonban először Sebastian Vettel, majd még a két Renault is megelőzte, így a holland pilóta még több időt vesztett a célvonal felé tartva. A sportszerűtlen magatartás egyik magyarázata, hogy Vettel is alig 10 másodperccel a leintés előtt kezdhette meg az utolsó körét.

A holland pilóta káromkodva "töketlennek" nevezte az őt megelőzőket a rádión, majd később azt mondta, mostantól ő sem lesz tekintettel másokra.

"Az egész felkészülésemet elszúrták, noha van egy íratlan szabály, hogy ilyenkor követni kell egymást. Na mindegy, mostantól az időmérőkön én is ki*****k velük - füstölgött a holland pilóta. Mérnöke először azt kérte tőle, hogy az előtte autózó Leclerc mögött 5 másodpercre maradjon le, Vettel ekkor ment el mellette, majd Vettel mögött is 5 másodperces rést kért, így hagyták le a Renault-k is.

Az F1 hivatalos csatornájára feltöltött videóban elcsúsztatták a hangsávot, Verstappen csak a céélvonal után kezdett bosszankodni

Christian Horner is bosszúsan mesélt a történtekről, szintén Vettel előzését okolva azért, hogy pilótája lekéste az utolsó próbálkozását.

„Max jó pozícióban volt, majd Sebastian megelőzte kívülről. Aztán, hogy ne kerüljön Sebastian (autójának) turbulens levegőjébe, picit le kellett maradnia. Az idő pedig lejárt, és nem tudta időben átszelni a startvonalat. Ez elég sajnálatos, mert lett volna lehetőség arra, hogy javítson. Ma a második sorba is juthattunk volna."

Verstappen lemaradt az időmérő edzés tüzijátékáról, ugyanis lejárt az idő, mire megkezdte volna gyors körét. Forrás: Dan Istitene/Getty Images

Arra a kérdésre, hogy lett volna esélye Verstappennek a harmadik pozícióba kerülni, a brit csapatfőnök magabiztos igennel válaszolt. „Az előző két harmadban és a Q3-ban az első körön sikerült megverni (egy-egy Ferrarit). Csak nehezebbé teszi a holnapi versenyt ez az egész."

Vettel szerint nem tehetett mást

Az időmérő utáni sajtótájékoztatón Vettel azt mondta, lépnie kellett, nehogy kicsússzon a határidőből, úgy vélte, a többiek nem voltak eléggé résen. "Amikor a csapat mondta nekem, hogy 10 másodpercem van egy újabb próbálkozáshoz, valamit ki kellett találnom - érvelt. - Nem tudom, hogy a többieknek szóltak-e. Ha mindenki felgyorsult volna, ahogy én is tettem, mindannyian bejutottunk volna, de nekem nyilván az volt a fontos, hogy én elkezdhessem a kört. Úgy éreztem, a többiek nincsenek képben."

Hasonló helyzetbe került a két Haas is, Romain Grosjean először rossz viccnek érezte a történteket, Kevin Magnussen pedig szintén káromkodva vette tudomásul a helyzetet.

A dán versenyző azonban megvédte Vettelt és a Renault pilótáit. Magnussen úgy gondolja, helyesen cselekedett ez a három versenyző, akik agresszíven megelőzték Verstappent az utolsó előtti kanyarnál, ugyanis az idő miatt nem volt más lehetőségük. Ugyanakkor ő maga nem akart hasonlóan cselekedni, ugyanis attól tartott, hogy a többiek ragaszkodtak volna a pozícióhoz, ami káoszhoz vezetett volna.

Ricciardo Vettelhez hasonlóan az idővel érvelt. Az ausztrált a versenymérnöke figyelmeztette, hogy sietnie kell, különben le fog telni az idő. Végül sikerült időben megkezdenie a legutolsó gyors körét, de elárulta, hogy „láttam a piros lámpákat felvillanni, miután átszeltem (a startvonalat)."

Gasly még nem elégedett

A Red Bull másik pilótája, Pierre Gasly a hatodik helyet szerezte meg a mai időmérő edzésen. A francia végül 841 ezredmásodperces hátránnyal zárt a csapattársa mögött azok után, hogy a hétvége korábbi részeiben nem találták meg a megfelelő beállításokat. A francia elárulta, hogy sokat kell még fejlődnie és tanulnia csapattársától, Verstappentől, ugyanis még mindig nagy a kettejük közötti különbség.

„Az első dolog, amire figyelsz, hogy a csapattársad hogyan teljesít. Nagyon gyors, sokat kell tanulnom tőle, ráadásul már van tapasztalata is a csapattal. Ma a legtöbbet hoztam ki, noha még mindig nem vagyok megelégedve azzal, ahogyan szerepeltem. Ha azonban a csapattal jól dolgozunk, fejlődni fogunk."

Gasly beverekedte magát a Q3-ba, de még mindig nem elégedett a saját teljesítményével. Forrás: Clive Mason/Getty Images

Ami a holnapi versenyt illeti, Gasly pozitívan vélekedik, ugyanis az RB15 jobban működött az edzés során megtankolva. „Az autó jobban teljesített hosszabb etapokon, mint a rövidebbeken, emiatt meg kell várnunk, mi történik - mondta a Red Bull új pilótája. - Remélhetőleg jól bánok majd az abroncsokkal. Jó lenne a lehető legtöbb ponttal távozni Kínából."

Gasly szerény szezonkezdete után, Horner pozitívan értékelte pilótája mai szereplését.

"Egészen jó időmérőt teljesített Pierre - kezdte a brit. - Sikerült bekerülnie az időmérő harmadik részébe úgy, hogy csak egy gyors kört futott a Q2-ben. Sajnos aztán pórul járt, mert a vonatozás végén volt, így lemaradt a második gyors köréről. Önbizalmat meríthet (a teljesítményéből) holnapra."