Társoldalunk:
Hírlevél

Vettel felhívására oltották el a lángoló Toro Rossót

2019.04.12. 18:33

Sebastian Vettel lehetne a pénteki nap fair play-díjasa, miután rádión üzent a szerelőinek, hogy segítsenek eloltani a túlmelegedő fékjei miatt kigyulladó Toro Rossót.

Noha a szokottnál hűvösebb volt Sanghajban a pénteki szabadedzések során, a pálya így is nagyon igénybe veszi a fékeket, erről Alexander Albon autója is tanúbizonyságot tett, amikor a mérlegelésre várva, hűtés hiányában az autó bal első fékjei lángra kaptak a második tréning leintése után. Szerencséjére pont oda tolták Sebastian Vettel autóját is, aki észrevette a galibát.

Vettel kis késéssel szúrta ki, hogy az ő rajtszáma is szerepel a mérlegelésre hívott autók között, túlfutott a mérőálláson, de rögtön megállt, és elnézést kért, mert éppen a kormányán babrált a kapcsolókkal. Mérnöke ezt nyugtázta, szerelői pedig elkezdték visszatolni az autóját az FIA-hoz, ekkor szólt nekik a rádión, hogy segítsenek a bajba jutott Toro Rossón.

A szerelők bajtársiasságból gyakran hűtik egymás autóit is, ha váratlanul várakozni kell, mert jól tudják, hogy a túlmelegedés, főleg a lángok milyen gyorsan tudnak károkat okozni az autókban, ezért az olasz szerelőknek nem kellett kétszer mondani, hogy állják körbe honfitársaik autóját, és segédkezzenek a lángok eloltásában.

Vettel az edzésen nyújtott teljesítménnyel is elégedett volt.

„Alapvetően jó napunk volt. Akad még teendőnk, de hasonló az összkép, mint Bahreinben volt, ahol versenyképesnek bizonyultunk. A pálya bizonyos részein nagyon jók vagyunk, máshol fejlődnünk kell még. Nagyon szoros küzdelmet várok holnap és vasárnap is, az lesz a lényeg, hogy egyre jobban ráérezzek az autóra.”

Leclerc délután alig tudott edzeni, az autóban - Galéria!Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

Csapattársa, Charles Leclerc ezúttal is balszerencsés volt. A Ferrari mindkét autóban kicserélte a vezérlőelektronikát a monacói pilóta bahreini motorhibája után, de Leclerc most is csak 13 kört tudott megtenni a délutáni szabadedzésen, mert a hűtőrendszer körül rendellenességeket tapasztaltak, ezért inkább, elővigyázatosságból lemondtak a versenyszimuláció teljesítéséről.

A balanszon még dolgozni kell, de alapvetően elégedett vagyok az elvégzett munkánkkal 

– nyilatkozta Leclerc a szabadedzések után. – Kár, hogy a hosszú etapos tesztet nem tudtuk lefutni, hasznos lett volna a versenyre, de ez nem aggaszt. Rendelkezünk a szükséges információval, már csak össze kell mindent rakni az időmérőre, különösen azért, mert szerintem nagyon szoros lesz.”  

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK