Társoldalunk:
Hírlevél

Häkkinen újra rajthoz áll egy McLarennel

2019.04.09. 19:05

Második világbajnoki címe megnyerése után 20 évvel Mika Häkkinen ismét rajthoz áll egy McLarennel a szuzukai 10 órás versenyen.

Megszakítja a 2001 óta tartó „szabadságát” az 1998-as és 1999-es világbajnok Mika Häkkinen, és egy GT3-as kategóriájú McLaren 720S volánja mögött részt vesz az augusztusi 10 órás szuzukai versenyen a TBN-csapat színeiben. Az autó tulajdonosa a rutinos úrvezető, Kubota Kacuaki, valamint pilótaként csatlakozik hozzájuk a 2015-ös és a 2017-es Super Formula-bajnok Isiura Hiroaki is.

Bár korábban a Mercedes márkanagykövete is volt, Häkkinen neve elsősorban a McLarennel forrt össze annak köszönhetően, hogy többéves küszködés végén ő szerezte meg a wokingi istálló első világbajnoki címeit a dicsőséges Prost-Senna korszak után, és azóta is egyelőre csak Lewis Hamilton tudott világbajnokságot nyerni a McLaren számára.  

Häkkinen (jobbra) tavaly ismét ellátogatott Szuzukába, itt a korábbi csapattulajdonos Szuzuki Agurival is fotózkodott - Galéria!Forrás: DPPI/Clement Marin

Häkkinen 2000-ben is megszerezte a 2. helyet az egyéni világbajnokságban Michael Schumacher mögött, 2001-ben viszont beleszürkült a mezőnybe, ezért úgy döntött, hivatalosan „szabadságra” megy, de némi kacérkodástól és teszteléstől eltekintve sohasem tért vissza az F1-be. Legnagyobb sikerei helyszínén, Szuzukában 2017-ben járt ismét.

Tavaly újra vezethettem az MP4/13-ast, és élveztem Szuzuka különleges vonalvezetését. Az idén úgy döntöttem, hogy hosszú idő után ismét visszatérek a versenyzéshez, ehhez a szuzukai pályát választottam

– idézte Häkkinent a pálya honlapja. – Itt lettem először F1-es világbajnok, lelkesedem Japánért. Sok barátom van itt, és nagyon hálás vagyok Katsu-san, valamint a Mobility Land közreműködéséért, hogy összehozták ezt a csodálatos projektet. Nagyon várom már, hogy augusztusban ismét láthassam a japán szurkolókat.”

Häkkinen pályafutása képekben - Galéria!Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

A verseny 2019. augusztus 23-25. között zajlik majd, a 2011-es csuhaji vendégszereplése óta ez lesz az első alkalom, hogy Häkkinen rajthoz áll majd. A nevezési lista egyelőre nem elérhető erre a versenyre, de a GT3-as autókat tömörítő mezőnyben a McLarennel induló triónak akár az összetett győzelemre is lehet esélye.

Häkkinen váltótársa, Isiura 2017-ben a Super Formula mezőnyében legyőzte Pierre Gasly-t is,

és korábban megnyerte az 1000 kilométeres szuzukai sportautó-versenyt is, így van már tapasztalata zártkarosszériás autókkal is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK