Megmenekülhetett a Forma-1-es Brit Nagydíj

Forma-1, Brit Nagydíj
Spectators watching HAMILTON Lewis (gbr), Mercedes AMG F1 Petronas GP W09 Hybrid EQ Power+, action during the 2018 Formula One World Championship, Grand Prix of England from july 5 to 8, in Silverstone, Great Britain - Photo DPPI
Vágólapra másolva!
Hosszas huzavona után rendeződni látszik a silverstone-i Brit Nagydíj jövője, nemsokára jöhet a bejelentés az új szerződésről.

A történelem első Forma-1-es versenyének otthont adó Silverstone az Auto Motor und Sport értesülései szerint a továbbiakban is ott lesz a versenynaptárban, és – bár sokan tartottak tőle – nem az idei lesz az utolsó verseny a sportág bölcsőjében. Az egykori második világháborús reptéren az idei lesz az 53. futam, és ha helytállóak a német szaklap értesülései, akkor ez a szám még jócskán nőhet. A Brit Nagydíj szervezői nagy ünnepséget terveznek a pálya 70 éves évfordulójára.

Ezt a látványt a jelek szerint nem idén élvezhetik utoljára az F1-es futamra kilátogatók Forrás: DPPI/Dppi

A silverstone-i pályát tulajdonló Brit Autóversenyzők Klubja (BRDC) 2017-ben aktivált egy kilépési záradékot a szerződésében, amelynek értelmében a korábban, még Bernie Ecclestone-nal kötött szerződés feltételei szerint az idén rendeznek utoljára Forma-1-es versenyt a pályán.

A céljuk az volt, hogy újratárgyalják a feltételeket, és kedvezőbb anyagiak mellett rendezhessék meg a versenyt.

A Liberty felvállaltan szeretné megtartani a sportág történelmi helyszíneit, a tárgyalások azonban ennek ellenére nem haladtak túl jól, a silverstone-i promóterek vezetésével a promóterek szövetsége (FOPA) januárban pedig látványos támadást intézett a Liberty ellen.

A silverstone-i Brit Nagydíj a szurkolók körében is nagyon népszerű Forrás: DPPI/Florent Gooden

A kereskedelmi jogok birtokosa végig igyekezett diszkréten kezelni a tárgyalások menetét, és azt sugallta, hogy igenis történik előrelépés, a jelek szerint pedig történt is,

a silverstone-i szervezők az AMuS értesülései szerint egyezségre jutottak a Libertyvel, májusban pedig aláírhatják, majd bejelenthetik az új szerződést.

„Hosszú időre nyúlik vissza a történelmünk Silverstone-ban, egy kicsit azonban gondot jelent annak a megértése, hogy miért is kellene kevesebb pénzért megkapniuk a versenyt" – nyilatkozta korábban Ross Brawn, az F1 sportért felelős igazgatója.

Nagyobb banzáj lesz, mint Kínában

A száguldó cirkusz, egyben a Forma-1-es Brit Nagydíj 2020-ban lesz 70 éves, az évfordulóra pedig nagyszabású ünnepséggel készülnek. Mindez szintén arra enged következtetni, hogy megtörtént a megállapodás, különben nem rendezhetnének versenyt jövőre.

Jim Clarek Lotus 49-ese (hátul) ott lesz a Kínai Nagydíj hétvégéjén Forrás: AFP

A show-t történelmi Forma-1-es autók és a sportág korábbi világbajnokainak jelenléte biztosíthatja, és várhatóan jóval nagyobb lesz, mint az F1 történetének 1000. versenyére, a jövő heti Kínai Nagydíjra tervezett. Sanghajban szintén szerették volna méltóképpen megünnepelni ezt a mérföldkövet, a hírek szerint azonban

a magas szállítási költségek és a szigorú kínai vámok nem teszik ezt lehetővé, és mindössze egyetlen történelmi autó, Jim Clark Lotus 49-ese fog felvonulni a helyszínen Damon Hill-lel a volánnál.

Az F1 szeretett volna korábbi Mercedeseket, Ferrarikat, McLareneket, Williamseket és Tyrellt is a helyszínre vinni, ez azonban nem fog megtörténni.