Társoldalunk:
Hírlevél

Előzni tilos! - Furcsa F1-es futamok az egy híján ezerből

2019.04.08. 09:56

1983 Brazil Nagydíj

Ugorjunk vissza az időben a Forma-1 egyik legszebb korszakába, az 1980-as évek első felébe, amikor a mérnökök fantáziájának és kreativitásának kevés korlátja volt, ennek köszönhetően sűrűn változtak az erőviszonyok, és részben ebből is fakadóan állandósultak a politikai csatározások és a trükközések. Jó, utóbbiakat hívhatjuk szabálytalanságoknak is.

Csapjuk fel a naptárat például az 1983-as idénynyitónál! A végeredményben látható a mezőny sokszínűsége, az első nyolc helyen különböző csapatok pilótái végeztek... De összesen csak hét! Nem, a végeredmény nem egy csalafinta bűvészmutatvány része, a 2. helyet ugyanis utólag elvették Keke Rosbergtől, és az általános gyakorlattól eltérően nem léptették előrébb a mögötte végzőket.

Kuriózum, hogy az 1983-as idénynyitón nem volt 2. helyezett, miután Keke Rosberget diszkvalifikáltákForrás: AFP/-

Az eset pikantériája, hogy a finnt az egy évvel azelőtti Brazil Nagydíjon is diszkvalifikálták. Akkor a Williams túl könnyű autója miatt, 1983-ban pedig azért, mert a tankolásánál tűz keletkezett, és kiugrott a kocsiból, amit a szerelők utána szabálytalanul belöktek a kiengedéskor.