Társoldalunk:
Hírlevél

Alonso: Javult a McLaren, de nem csábít eléggé

2019.04.04. 14:45

A korábbi kétszeres világbajnok kijelentette, csak egy harmadik vb-cím esélyével térne vissza az F1-be, és ehhez az idei szezonra továbbfejlesztett McLaren nem elég jó.

Másfél napig tesztelte a McLaren idei, MCL34-es kódjelű autóját Fernando Alonso, a csapat korábbi kétszeres világbajnok pilótája. A spanyol versenyző tavaly mondott búcsút az F1-es mezőnynek, miután a wokingi istálló a Hondát elküldve Renault-motorokkal sem tudott közelíteni az élmezőnyhöz, és csak Alonso bravúrjai mentették meg a kínos szerepléstől.

Alonso közben új célokat tűzött ki magának, elindult az Indy 500-on, valamint megnyerte a Le Mans-i 24 órás versenyt és a daytonai 24 órás viadalt is, az idén visszatér Indianapolisba, és fontolgatja, hogy részt vesz a 2020-as Dakar-ralin is. Közben a McLaren tanácsadójaként visszatért tesztelni a csapathoz, és besegít a Pirellinek is, de többet egyelőre nem tervez.

Alonso nem jön vissza az F1-beForrás: AFP/Andrej Isakovic

„Nyilvánvaló, hogy az autó minden szempontból előrelépés – osztotta meg a tapasztalatait. – A motor is sokat fejlődött, az autó maga pedig jobban tapad, az egyenesben kisebb a légellenállása. Az egész csomag általánosságban jó irányba tart” – vélte, és hozzátette, szerinte a McLaren a korábbiaknál jobb szezonra számíthat, ami őt is örömmel tölti el.

Különösen azért, mert a jó kezdés után májusban vagy júniusban felhagytunk a fejlesztésekkel, így tudva, hogy az volt az utolsó szezonom, igen kínkeserves volt ugyanazzal az autóval menni Barcelona és Abu-Dzabi között.” 

Alonso kijelentette, a McLaren egyelőre csak arra készülhet, hogy a negyedik legjobb csapattá válhasson az F1-ben, a középmezőnyt vezetve legyőzzék a Haast, de szerinte az autó fejlesztései ebbe az irányba mutatnak. Ez viszont ahhoz nem elég, hogy ő meggondolja magát, és a kalandozásokkal felhagyva visszatérjen az F1-be.

Jobb az új McLaren, de ez kevés AlonsónakForrás: Motorsport Images

„Szerintem, amit el kellett érnem a Forma-1-ben, azt már a múltban elértem, nem sajnálok semmit – utalt a két világbajnoki címére. – Ha egy nap visszatérek a Forma-1-be, akkor az azért lesz, hogy megnyerjem a világbajnokságot, de kétlem, hogy ez eljön, mert elég magabiztos voltam a döntésemmel kapcsolatban. [A világbajnokság megnyerése] minden versenyzőnek vonzó lenne, az viszont továbbra sem csábít, hogy a 7. vagy a 6. helyezett legyek, még a 4. sem.”

Alonso elárulta, Mick Schumacher neve láttán azért őt is hatalmába kerítette a nosztalgia.

„A pályán nem találkoztam vele, de jó volt látni az időmérő monitoron az M. Schumacher és az Alonso nevet – mondta. – Elsőre nem lehetett tudni, hogy Michael vagy Mick az. Szép jövő vár rá, az alacsonyabb kategóriákban jól ment, az idei év viszont fontos neki az F2-ben, mert megy ott néhány élpilóta, nagy tapasztalattal, úgyhogy nem lesz könnyű szezonja.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK