Társoldalunk:
Hírlevél

A Ferrari csapatfőnöke nem hibáztatja Vettelt az újabb baki után

2019.03.31. 19:44

Ígéretes kezdés után drámai véget ért a Bahreini Nagydíj a Ferrari számára. Először Sebastian Vettel, majd Charles Leclerc esett vissza, pedig akár kettős győzelmet is elérhettek volna.

Az első rajtsor pozícióinak megszerzése után a Ferrari még úgy is a Bahreini Nagydíj esélyese volt, hogy a pénteki második szabadedzésen a Mercedes pilótái jobb tempót autóztak, de az átlagos rajt és a pozícióvesztés ellenére Charles Leclerc magabiztosan vezette a versenyt, és sokáig úgy tűnt, hogy Sebastian Vettel bejöhet mögötte a 2. helyre.

A második kerékcserék után Lewis Hamilton beérte és kemény támadások után meg is előzte Vettelt, aki a tavalyi botlásait idézve a manőver végén meg is pördült a Ferrarival. Ezzel lényegében elvesztette az esélyét a 2. helyre, fél körrel később pedig az első szárny is levált az autójáról. A verseny végéig az 5. helyre tudott odaérni, sok pontot veszített.

Vettel a leintés után elnézést kért a csapattól, és elismerte, hogy az ő hibája volt a megpördülés, valamint méltatta Leclerc teljesítményét, aki 10 körrel a leintés előtt még a győzelem elsőszámú esélyese volt, de az egyik henger hibája miatt lelassult, és kénytelen volt elengedni Hamiltont és a 2. helyezett Valtteri Bottast is.

Vettel a megpördülést nem akarta a hátszélre fogni, azt mondta, lehet, hogy ez is közrejátszott, de szerinte a széljárás az egész verseny során ugyanolyan volt a 4-es kanyarnál.

„Hirtelen vesztettem el az irányítást, majd amint megpördültem, már túl késő volt. Sajnos a gumik olyannyira károsodtak, hogy tönkrement az első szárny is, úgyhogy ez nem volt valami fényes” – magyarázta a Sky Sportsnak. Leclerc versenyével kapcsolatban elmondta, örül csapattársa és az istálló jó szereplésének, „de összességében elkeserítő nap volt, hiszen az élről rajtoltunk.”  

Charles Leclerc támadja Valtteri Bottast - Galéria!Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„Nehéz volt. A verseny különböző pontjain szerintem mindannyian küszködtünk, én az elején szenvedtem nagyon, aztán a közepes keverékű gumikon talán kicsit javult a helyzet, de nem ilyen tempóra vágytam ma. Nem tudom, hogy mi ennek az oka, ráadásul hibáztam, és meg is pördültem, úgyhogy nem volt jó estém – nyilatkozta.

Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke a leintés után elismerte, nem látszott egyértelműen, hogy mi okozta Leclerc műszaki problémáját. Vettelt megvédte az újabb hiba ellenére is. 

„A hétvégére szerintem jól összeállt az autónk, örülök Charles-nak, de úgy gondolom, mindkét pilótánkra számíthatunk. Sebnek nem volt jó versenye, de a 2. helyen haladt, amikor hibázott, így is jó teljesítményre képes” – mondta a svájci szakember. – Ez előfordulhat a versenyeken, küzdeni sohasem könnyű, érthető [ha hibázik valaki], egyáltalán nem hibáztatom.”

Charles Leclerc volt a verseny hőse - Galéria!Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Leclerc kapcsán a közönség nagy többségének valószínűleg a szinte hibátlan versenyzés és a technikai balszerencse marad emlékezetes, de kiemelendő, hogy a monacói fiatal milyen méltósággal viselte a visszaesést az autóból kiszállva, és kismértékben még szerencsésnek is érezte magát, mert elmondása szerint a Safety Car nélkül még rosszabb eredményt érhetett volna csak el, és

a díjátadás előtt elmondta, szerinte az üzemanyaggal is lett volna gondja a verseny vége felé. 

„A rajtnál nem igazán hibáztam, de elég rosszul sikerült, két helyet is vesztettem, utána nagyon elszánt voltam, hogy visszaszerezzem e két helyet. Keményen nyomtam, és néhány körön belül sikerült is [visszatérni az élre] – nyilatkozta Leclerc a Sky Sportsnak. – Utána mindent ellenőrzésem alatt tartottam, de a körülmények a szél miatt igen mostohák voltak, nagyon összpontosítanom kellett, ezt is tettem.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK