Társoldalunk:

Leclerc-t nem fogja félreállítani a Ferrari, de nem ütközhet Vettellel

2019.03.30. 18:44

Amennyiben Charles Leclerc a Bahreini Nagydíjon a rajt után is Sebastian Vettel előtt tud maradni, nagy esélye nyílik a futamgyőzelemre, a Ferrari ugyanis nem tervezi a négyszeres világbajnok mögé parancsolni őt. Vettel ugyanakkor figyelmeztet, először a két Mercedes támadásait kell visszaverniük.

A Ferrarinak sikerült átmentenie a szabadedzéseken mutatott formáját a Bahreini Nagydíj időmérőjére, és kibérelte az első sort a vasárnapi futamra, noha nem pont abban a sorrendben, amire sokan számítottak. Charles Leclerc elképesztően magabiztosan uralta a teljes edzést, az időmérő egyetlen szakaszában sem engedte ki a kezéből az első helyet, majd minden idők második legfiatalabb pole pozíciósa lett, egyben a legfiatalabb, akinek Ferrarival sikerült elhódítania az első rajthelyet. Mattia Binotto csapatfőnök mindezek ellenére egyelőre visszafogott.

A Ferrari csapatfőnöke egyet szeretne: ne legyen ütközés két pilótája között - Galéria!Forrás: AFP/Karim Sahib

„Mindenek előtt a Ferrari miatt vagyok boldog, de természetesen Charles miatt is, az első pole fontos – nyilatkozta a Ferrari csapatfőnöke a Sky Sportsnak. – A tempónk jó volt, tudtuk, hogy nagyon kemény lesz a Mercedes elleni csata, közvetlenül mögöttünk vannak, holnap a verseny nagyon nehéz lesz. Magunkra koncentráltunk Ausztrália után, keményen dolgoztunk, hogy megértsük a gondjainkat, a mai eredmény pedig önbizalmat ad nekünk."

Leclerc-re kitérve

Binotto mindenkit biztosított arról, hogy nem fogják elvenni a futamgyőzelmet a monacóitól, és Vettel elengedésére kérni, ha olyan helyzetben lesz, hogy nyerjen.

„Charles szabadon mehet olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak tud, mehetett a pole-ért is, meg van engedve neki, hogy elöl maradjon, nem akadályozzuk meg ebben – mondta Binotto. – A fontos az, hogy a két pilótánk ne vállaljon kockázatot egymás ellen és ne ütközzön össze. Semmi kétség felőle, hogy ha az első kört Charles zárja az élen, akkor ott is fog maradni, ha pedig a verseny végén elöl lesz, akkor szintén.

Csapatfőnöke szavaival Vettel is egyetértett, és felhívta a figyelmet arra, hogy első sorban a Mercedeseket kell maguk mögött tartaniuk, majd utána foglalkozhatnak egymással.

Leclerc ezzel a körrel szerezte meg élete első pole-ját

„Nagyon-nagyon nehéz futam vár ránk holnap, csapatként kell együtt dolgoznunk és biztosra kell mennünk, hogy az első és a második helyen maradjunk. Meglátjuk, hogy mi lesz, de szerintem elég tiszta a helyzet, Charles van előnyben, ő rajtol a pole pozícióból” – mondta Vettel.

Leclerc még nem foglalkozott a rajttal, de egy dologban már most biztos: nem szeretné elveszíteni az első helyet. „Még nem tartottuk meg a futam előtti megbeszélésünket, de ha engem kérdeznek, én mindent meg fogok tenni, hogy az élen maradjak. Ugyanakkor csapatként is össze kell dolgoznunk.”

Vettel megúszta a büntetést

A Ferrari tökéletes eredményét egyetlen dolog rondíthatta volna el, egy büntetés, Vettelt ugyanis az időmérő után beidézték a sportfelügyelők, amiért a Q1 végén indokolatlanul lassan haladt a levezető körén.

A felügyelők végül elfogadták Vettel magyarázatát, aki azt mondta, az egyes kanyarban történt kemény elfékezés következtében akkora vibrációt érzett, hogy nem tudott gyorsabban menni.

A szabály kimondja, hogy Bahreinben a két Safety Car-vonal között legalább 1 perc 55 másodperc alatt körbe kell érnie a pilótáknak, a Ferrari azonban telemetriai adatokkal is bizonyítani tudta a vibrációt.

Ez az elfékezés volt Vettel lassú körének az oka

A maranellóiak nemcsak annak örülhetnek, hogy megúszták a büntetést, hanem annak is, hogy rátaláltak az elveszett versenytempójukra. Binotto nem akart belemenni a részletekbe azzal kapcsolatban, hogy min változtattak Melbourne óta, amitől ismét versenyképesek lettek, és Vettel is csak annyit mondott, hogy most már sokkal jobban érzi magát az SF90-ben. „Mindketten sokkal boldogabbak vagyunk az autóval ezen a hétvégén, a csapaté az érdem, nagyon-nagyon keményen dolgoztunk, hogy megértsük a gondjainkat.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK