Társoldalunk:
Hírlevél

Mercedes: A Ferrari van elöl, de hamar változhat a helyzet

2019.03.29. 19:14

A Bahreini Nagydíj első két szabadedzése után úgy tűnik, elillant a Mercedes Ausztráliában látott fölénye, avagy inkább a Ferrari talált magára a melbourne-i kisiklás után. A címvédőnél mindenesetre nem aggódnak, mondván az időmérőn közel sem biztos, hogy ekkora hátrányban lesznek.

A Mercedes amennyire jól kezdte a hétvégét az Ausztrál Nagydíjon, annyira elveszettnek tűnt Bahreinben, és bár a második, a körülmények szempontjából egyetlen mérvadó edzésre csökkentette a lemaradását a Ferrarival szemben, így is hat, illetve hét tizedet kapott az élen végző Sebastian Vetteltől. Toto Wolff, a címvédő istálló csapatfőnöke ezzel együtt nem kongatta meg a vészharangot, és arra utalt, hogy az időmérőre könnyen változhat a helyzet.

Hamilton nem messze volt a Ferrariktól pénteken - Galéria!Forrás: AFP/Karim Sahib

Lewis Hamilton az első edzésen látványosan szenvedett az autójával, még Bottastól is jócskán kikapott, majd a már villanyfény mellett rendezett gyakorlásra felvette a fonalat, és megelőzte csapattársát, legjobb ideje azonban így is 6 tizedre volt Vettel nem teljesen tiszta körrel elért legjobbjától.

Toto Wolff a tréning leintése után beismerte, hogy a Ferrari jelenleg úgy tűnik, hogy jobb náluk, sokat sejtetően viszont azt is hozzátette, hogy az időmérőn más képet festhet a helyzet.

„Úgy tűnik, hogy a Ferrari jelenleg egy kicsit előttünk van, az időmérőn azonban bármi megtörténhet. Mindent ki fogunk préselni magunkból, akárcsak egy citromból, és remélhetőleg ez elég lesz – nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Nem volt rossz a második edzés, nyilvánvalóan ekkor voltak mérvadóak a körülmények."

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója a bahreini versenyhétvége előtt azt taglalta, hogy a jelek szerint a Ferrarinak eltűnt a tavalyi szezon során az egyenesben látott előnye, és bár Ausztráliában nem is villogtak a vörös autók a végsebesség terén, Bahreinben most egy csapásra visszatért beléjük az élet, ami Andrew Shovlin, a Mercedes vezető versenymérnöke szerint azért is lehet, mert jobban feltekerték a motorjukat. A Ferrarinak óriási a motorereje az egyenesben, minden előnyüket ott autózták ki, egyértelműen egy másik Ferrarit látunk itt, mint láttunk Melbourne-ben – mondta Wolff. – Nyers tempó terén most inkább azt mutatják, amit Barcelonában csináltak."

A Mercedesek csak egy szett lágy gumit használtak el a második gyakorlásonForrás: AFP/Karim Sahib

A Scuderia volt az egyedüli csapat, amely két szett lágy gumit is elhasznált a második edzésen, két időmérő-szimulációt is teljesítettek, ami már most fejtörésre késztette a Mercedest, amely ugyanannyi lágy szettet hozott, mint riválisa. Ez könnyen azt jelentheti, hogy a Ferrari közepes szettel szeretne rajtolni, és a versenyen egyáltalán nem akarja feltenni a lágy keveréket. „Meglepődtünk, szokatlan taktikát választottak, ami egy kicsit már a versenyről is árulkodik, ki kell elemeznünk, hogy ez mit jelent – mondta Wolff, majd azt is megjegyezte, hogy a Hamilton és Bottas közti párharc terén sem lehet messzemenő következtetéseket levonni a pénteken látottakból. – Nagyon veszélyes dolog alábecsülni Lewis Hamiltont, hiszen többnyire amikor számít a köridő, akkor ott van. Valtteri ott kezdte ezt a hétvégét, ahol a melbourne-it befejezte, nagyon erős volt és jó hosszú etapot futott."

Hamilton szerint is közelebb kerülhetnek az időmérőre - Galéria!Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„A Ferrari az elejétől fogva gyorsak voltak, és csak tovább gyorsultak, úgyhogy teljesen más a helyzet, mint amit Melbourne-ben láttunk – erősítette meg csapatfőnöke szavait Hamilton. – Volt némi gondunk az autó egyensúlyával, de javítottunk rajta a második edzésre. Úgy tűnik, jelenleg jobb a Ferrari, úgyhogy leszegett fejjel kell dolgoznunk, elemeznünk kell, holnap pedig erősebben visszatérni. Szerintem ahogy közeledünk az időmérőhöz, minden kicsit szorosabbá válik, de ezzel együtt kemény csata lesz.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK