Társoldalunk:
Hírlevél

Hamilton és Vettel egymásnak üzenget

2019.03.28. 17:14

Még el sem kezdődött a 2019-es Forma-1-es szezon második versenyhétvégéje, Lewis Hamilton máris odaszúrt egyet Sebastian Vettelnek, aki még az Ausztrál Nagydíj után piszkálódott vele, mondván csak unalmomból ment lassan a szezonnyitó alatt.

A pályán ugyan még nem csaptak össze az idén, az első szóváltásra azonban már sor került Sebastian Vettel és Lewis Hamilton között, noha ez egyelőre csak a sajtóban történt meg. Vettel azt állította az Ausztrál Nagydíjat követően, hogy Hamilton bizonyára elunta magát az után, hogy Valtteri Bottas lerajtolta, és onnan már csak körözgetett, amit nem először látott az ötszörös világbajnoktól. A Mercedes versenyzőjét a Bahreini Nagydíj csütörtöki napján szembesítették kollégája szavaival, a visszavágás pedig nem maradt el.

Hamilton nem ment el szó nélkül Vettel kijelentése mellett - Galéria!Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Hamiltonnak láthatóan nem igazán nyerték el a tetszését Vettel szavai, és egyből odaszúrt a németnek, mondván csak azért mondott ilyeneket, mert frusztrált volt a Ferrari gyenge szereplése miatt. „Soha nem terveztem, hogy feltartok másokat, egyszerűen futottam a saját versenyemet. Olykor könnyű másokat hibáztatni, amikor a dolgok nem mennek annyira jól, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy mostanra már más a véleménye – mondta Hamilton. – Ezzel együtt nekem nem jelent különbséget, csak a saját munkámra koncentráltam."

Vettel és Hamilton mindenkinél korábban cserélt kereket az élmezőnyből, a Mercedesnél a Ferrari kiállására reagáltak, ezzel pedig végleg eldőlt, hogy Hamilton nem lesz veszélyes a tovább kint maradó, végül a győzelmet is megkaparintó csapattársára.

Az ötszörös világbajnok elmondása szerint innen már csak spórtolt a gumikkal, amit szerinte Vettel vele ellentétben nem tett meg.

„Egyáltalán nem foglalkoztam az ő versenyével, természetesen magam mögött akartam tartani, de tudtam, hogy még sokat kell megtennem azon a szett gumin, ő pedig egy körrel előttem cserélt, tisztában voltam vele, hogy egy hajóban evezünk. Én egy kicsit hosszabb távon gondolkoztam, hogy a verseny végén is képes legyek védekezni. Ő nem hiszem, hogy gondolt erre, mert a végén igen drasztikusan elfogytak a gumijai."

Hamilton Vettel előtt Melbourne-benForrás: Picture-Alliance/AFP

Hamilton azt állítja, hogy olyan jól csinálta a gumispórolást, hogy még saját csapatát is átverte vele.A mérnökeimnek fogalma sem volt róla, hogy a gumikkal spórolok, azt gondolták, hogy egyszerűen csak lassú a tempóm. Biztos vagyok benne, hogy sokan a nézők közül is ezt gondolták. Én azonban vigyáztam a gumikra, spóroltam az üzemanyaggal, biztosra mentem, hogy a végén képes legyek odalépni a gázra. Erre volt szükségem ahhoz, hogy ott fejezzem be a versenyt, ahol befejeztem. Nem tehettem többet azért, hogy előrébb kerüljek, ahogy kevesebbre sem volt szükségem."

A rasszizmus ellen is harcol

A Mercedes versenyzőjére eddig is jellemző volt, hogy a közösségi médián keresztül a versenyzéstől független kérdésekben is hallatja a hangját, hol a környezetvédelemre, hol a vegán életmód előnyeire hívja fel a figyelmet. Ezúttal a rasszizmus kérdése került terítékre az után, hogy az angol labdarúgó-válogatott Montenegró elleni Európa-bajnoki selejtezőjén több színesbőrű futballistát is rasszista támadás ért. „Őrület belegondolni, hogy még manapság is ilyen kiemelten jelen van a rasszizmus. Továbbra is gondot okoz szerte a világban, amit szomorú látni, és nem is tűnik úgy, hogy a következő években sokat változna a helyzet."

Forma-1-es karrierje elején még nem gondolt rá, hogy a rasszizmus ellen is küzdhet első színesbőrű pilótakéntForrás: AFP/Vanderlei Almeida

Hamilton beismerte, hogy Forma-1-es karrierje elején igyekezett tudatosan nem foglalkozni azzal, hogy ő az első színesbőrű Forma-1-es pilóta, később azonban elkezdte felismerni ennek a következményeit. „Nyilvánvalóan kivételezett helyzetben vagyok, befolyással bírok az emberekre, különösen a közösségi médiában. Vannak dolgok, amiket folyton látok, sok olyan dolgot nem posztolok, amit posztolni szeretnék. Meg kell tartanom az egyensúlyt, mert vannak idősebb követőim, ahogy fiatalok is, meg kell válogatnom, hogy mit mutatok meg. Az embereknek egyszerűen gyakrabban kellene fellépniük a rasszizmus ellen. Emlékszem, hogy iskolásként csak rácsaptak az ember kezére, a dolgok pedig csak úgy elfelejtődtek. Szerintem ennek nem lenne szabad megtörténnie, sokkal szigorúbb kiállásra van szükség."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK