Vágólapra másolva!
A korábbi kétszeres világbajnok Fernando Alonso már a héten terepraliteszten vehet részt a Toyotával, Dél-Afrikában.

Kiléphet az épített versenypályákról, és terepralival próbálkozhat a korábbi kétszeres F1-es világbajnok, Le Mans-i 24 órás és daytonai 24 órás verseny-győztes Fernando Alonso. A spanyol pilóta az idén az Indianapolis 500 megnyerését tűzte ki célként, de a daytonai sikere után azt mondta, „példátlan” tettre készül a motorsportok terén.

Alonso az úgynevezett „tripla koronára” hajt, vagyis a Monacói Nagydíj és Le Mans megnyerése után Indianapolisban is győzne, ez korábban csak a néhai Graham Hillnek sikerült. Ha a spanyol pilóta is győzne az 500 mérföldes versenyen, már túl is tenne a brit versenyzőn, hiszen ő már nyert Daytonában is, és további illusztris viadalokon is kipróbálná magát.

Alonso sokoldalú autóversenyző Forrás: LAT Images/© 2019 Richard Dole/Richard Dole

Mivel a sportautó-világbajnokság (FIA WEC) mezőnyében a Toyota csapatát erősíti, Alonsónak lehetősége nyílik a rali-világbajnokság (FIA WRC) vagy a tereprali felé orientálódni, a Racefans friss és az F+1 blog korábbi értesülése szerint ez utóbbi a valószínűbb. A brit portál úgy tudja, Alonso akár már szerdán vagy csütörtökön terepralis Toyotát tesztelhet Dél-Afrikában.

Bár a projektet titkosan kezelik, a Racefans szerint Alonso „mérlegeli, hogy felvegye-e a Dakar-ralit a teendői közé.”

A Toyotának van egy bázisa Kyalami közelében, innen állítólag több szállítójármű is távozott a Kalahari Goerapan luxusüdülő felé, ennek környékén, a namíbiai és a botswanai határ közelében lehetőség nyílik a terepralizásra. A Racefans rámutatott, a Dakar-ralit rendező ASO fontolgatja, hogy visszavigyék a versenyt Afrikába, az 1992-es viadal ráadásul érintette azt a szakaszt is, ahol Alonso gyakorolhat.

Nasser Al-Attiyah a Toyota volánja mögött Forrás: AFP/Franck Fife

A spanyol pilóta korábban úgy vélte, nincs érzéke a terepralizáshoz, a daytonai győzelme után azonban utalt arra, hogy meggondolta magát. Egy tesztelés önmagában nem garancia az indulására, hiszen tavaly Bahreinben egy NASCAR-autót is kipróbált, de a helyszíni megfigyelők szerint nem volt elragadtatva a nagy és lomha autótól, ráadásul a zártkarosszériás autókkal való oválpályás versenyzés terén sincs nagy tapasztalata.

Alonso a 2019-es szezonra a McLaren fejlesztőpilótája is maradt,

és korábban bejelentették, hogy tesztelni is fogja az idei MCL34-et, erre a jövő héten Bahreinben, valamint a Spanyol Nagydíj után Barcelonában lesz lehetősége. A McLaren egyelőre nem közölte, hogy melyik időpontot választják, és milyen téren számítanak Alonso munkájára.