Társoldalunk:
Hírlevél

A Mercedes szerint nonszensz szakadár F1-re gondolni

2019.03.22. 08:16

Szorítja az idő a csapatokat a 2021-es felkészülés terén, mindenki szeretné már látni, hogy milyen szabályoknak kell majd megfelelni. A jövő héten áttörés jöhet.

Még alig kezdődött el az F1 idei szezonja, de már a jövőre is gondolni kell, mivel továbbra sincs megállapodás a 2021-es szabályokkal kapcsolatban. A stratégiai munkacsoport jövő kedden ülésezik Londonban, utána összeül az FIA F1-es bizottsága is, így várhatóan valamilyen új információ napvilágot lát majd a jövővel kapcsolatban.

Közben az Auto Motor und Sport arról számolt be, hogy egy titokzatos találkozó zajlott a svájci Gstaadban, ahol Bernie Ecclestone-nak is van egy háza. A lap úgy tudja, Ecclestone mellett a Ferrari korábbi elnöke, Luca di Montezemolo, a Racing Point társtulajdonosa, Lawrence Stroll és a Mercedes társtulajdonos-csapatfőnöke, Toto Wolff is ott volt.

Már a 2021-es rajttal is foglalkoznakForrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

A befolyásos és tőkeerős társaság láttán rögtön felmerült, hogy a gazdasági- és szabályreformot tervező Liberty Media ellenében esetleg alternatív F1-et hoznának létre, ezt azonban Wolff „nonszensznek” nevezte a lap megkeresésére, és kijelentette, Stroll meghívására utazott Svájcba.

Teljes mértékben támogatni kívánjuk a Libertyt a Forma-1-es terveik terén.” 

Az idő egyre jobban szorít, a McLaren és a Haas már januárban felszólította a Liberty Mediát, hogy haladjanak a szabályok elfogadtatásával, és Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke az Autosport hasábjain ismét jelezte, hogy szükségük van a tisztán látásra. „Úgy gondolom, Chase [Carey] már kész bemutatni nekünk valamit, utána majd meglátjuk, hogyan tovább” – titokzatoskodott.  

Elsősorban rajtuk múlik majd, hogy milyen szabályok lesznek az F1-benForrás: 2019 Getty Images/Quinn Rooney

„Én sem tudom, hogy miről lesz szó. Mindannyian egymás háta mögött tárgyalunk, úgyhogy nem tudom, végül is az F1 [vezetése] mivel áll elő” – ismerte el. Steiner szerint nem feltétlenül „bosszantó” számukra a helyzet, de leszögezte: „El kell jutnunk arra a pontra, hogy tudjuk, mi fog történni, különben nem tudjuk működtetni a vállalkozásunkat.”

Technikai szabályzat nélkül nem lehet fejleszteni. Számunkra minden legalább egy évvel vagy 18 hónappal korábban kezdődik. Most még van 21 hónapunk 

– nyomatékosított. – Nem maradt sok időnk. Szerintem ezt ők is megértették, ezért is mondták, hogy valamivel elő kell állniuk. Így is sok dolog van azonban, az irányítási kérdések, a költségplafon, a technikai szabályzat… Ha mindet rendezzük egy megbeszélés alatt, akkor jó nekünk. Nos, sok szerencsét ehhez!”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK