Társoldalunk:

Vettel meglepte a Mercedest, de nem ezen múlt Bottas győzelme

2019.03.17. 08:41

Toto Wolff szerint Valtteri Bottas csattanós választ adott a kétkedőknek a melbourne-i győzelmével, Lewis Hamilton úgy vélte, a rajtjain kell dolgoznia.

Meglepetésre Valtteri Bottas nyerte az idénynyitó Ausztrál Nagydíjat, miután lerajtolta a pole pozícióból induló Lewis Hamiltont, majd csupán a kerékcserék idejére engedte ki a vezetést a kezéből. Bottas győzelme egy pillanatig sem forgott veszélyben, sőt, a verseny végén még a leggyorsabb körért járó bónuszpontot is bezsebelte.

Bottas sikere azért is tiszteletre méltó, mert az előző szezon során lényegében az összes rosszból kijutott neki, ami egy pilótát elérhet: Az idénynyitón összetörte az autóját, utána stratégiai és műszaki hibák miatt is elveszített győzelmi esélyeket, majd csapatutasítással is félreállították Hamilton útjából, ezért az előző szezon második felében teljesen összezuhant.

Bottas megérdemelten nyerte az idénynyitót - Galéria!Forrás: AFP/Peter Parks

Ebből semmi sem látszott az idénynyitón, mert bár a pole pozíció nem jött össze neki, ezen kívül hibátlan hétvégét teljesített, ezzel csapatfőnöke, Toto Wolff elismerését is kivívta. „Nagyon elégedettek vagyunk, különösen az előző szezon második fele után, amikor mindenki leírta őt, de lehengerlően vágott vissza, és a hétvége nagy részén ő diktált” – mondta a Sky Sportsnak.

A korai időszakára emlékeztet az F3-ban, amikor ő volt a mérce, mindenkit lenyomott, tavaly viszont elvesztette a fonalat. Amikor a téli szünetről visszajött, annyit mondott: ’Visszatértem.’” 

Bottas esélyeinek kedvezett, hogy a Ferrari a vártnál korábban kihívta kereket cserélni az akkor még 3. helyezett Sebastian Vettelt, ezt a Mercedes elévágási kísérletként értelmezte, ezért Hamiltont is szokatlanul korán kénytelenek voltak átállítani a közepes keverékű gumira, így a brit pilóta nem tudta tartani a lépést az optimálisnak tűnő stratégiát követő Bottasszal.

Wolff szerint meglepő, hogy a Ferrari mennyire lassú volt az idénynyitón, és azon is csodálkozott, hogy saját csapata, a Mercedes mennyire jó tempót diktált. Hamilton korai kihívását nem tartotta hibának, mert különben „Vettel mögött köthettünk volna ki.” Így azonban Hamilton maradt a 2. helyezett Max Verstappen előtt, akit pont Vettel tartott fel egy rövid ideig.

A futam után a Mercedes a Twitteren azt közölte, hogy Hamilton padlólemezén sérüléseket találtak a bal hátsó kerék előtt, ennek az okát viszont nem ismerték. A brit pilóta erről még valószínűleg nem tudott, amikor a leintés után nyilatkozott. 

Nagyon hosszú volt az etap a közepes keverékkel - Galéria!Forrás: AFP/Glenn Nicholls

„A rajtnál nagyjából el is dőlt a verseny, utána csak célba akartam juttatni az autót, hogy meglegyen a kettősgyőzelem – mondta Hamilton a Sky Sportsnak. – Erős hétvégénk volt, csak a rajtjaimon kell jobban dolgoznom. Nem volt gond, csak nem sikerült jól.” 

Bottas egyetértett csapattársával abban, hogy a rajt volt a verseny kulcspillanata.

„Ez volt életem legjobb versenye, úgyhogy nagyon boldog vagyok – szögezte le. – Megvolt a tempóm, ezért nagy kár lett volna, ha beragadok egy másik autó mögé. Az autóm csodásan viselkedett, tényleg élvezetes volt vezetni. A 26 pont jobb a 25-nél, kicsit kockázatos volt hajtani a kopott gumikon, de megérte. Minden pont számítani fog, és most nem is lehetnék boldogabb.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK