Társoldalunk:

Ricciardo kiesésében a túl sok figyelemelterelés is benne volt

2019.03.17. 12:14

Egy pilóta hazai versenye előtt mindig mozgalmasabb napokat él át, mert a szokottnál is nagyobb figyelem irányul rá. Daniel Ricciardo jól ismeri ezt, most azonban szerinte egy kicsit túl sokat vállalt ahelyett, hogy a versenyzésre koncentrált volna, meg is lett az eredménye.

Daniel Ricciardo nagy dérrel-dúrral érkezett meg a Renault Forma-1-es csapatához, bemutatkozása azonban finoman szólva sem a várakozásainak megfelelően sikerült. A szezonnyitón hazai futamát teljesítő ausztrál már az időmérőn is elmaradt a remélt top tizes eredménytől, a versenyének pedig gyakorlatilag néhány méter után vége lett, miután Ricciardo a fűre hajtva megrongálta az autót, később pedig emiatt fel is adta a versenyt. A korábban a Red Bullt erősítő hétszeres futamgyőztes ezután érdekes nyilatkozatot tett, és a hazai futamával járó túl sok kötelezettséget jelölte meg a gyengébb szereplés egyik okaként.

Ricciardo nehezményezte, hogy nem tudott rendesen a versenyzésre koncentrálni a héten - GalériaForrás: AFP/Asanka Brendon Ratnayake

Ricciardo szombaton csak fél tizedmásodperccel maradt le a továbbjutásról a Q2-ben, erről azt mondta, hogy ennyit egy versenyző is hozzá tud tenni, és mi

vel elrontotta a körének az elejét, ha jobban teljesít, előrébb végzett volna. Ugyanez igaz a versenyre is,

a rajtnál ugyanis nem kiszorították a fűre, magától döntött úgy, hogy autójának jobb oldalát kiteszi a pálya mellé, hátha úgy nagyobb helye lesz elmenni Sergio Pérez mellett.

Pechére az egyik bekötőútnál nem volt egy szintben a fű az aszfalttal, mindezt pedig a Renault első szárnya bánta. Ricciardo egy szárnycsere után még folytatta a körözést, a kocsi azonban máshol is sérült, ezért később kénytelen volt azt beparkolni a garázsba.

„Jól rajtoltam, zárkóztam Pérezre, oldalra mozdultam, az egyik kerékkel lementem a fűre, ami nem zavart meg, egy nagy bukkanó azonban meglepetésként ért – nyilatkozta a verseny után. – Alapvetően nem akartam rámenni a fűre, azonban a belső ív tűnt a legjobbnak, láttam, hogy egy kicsit mozdul, ezért az volt a reakcióm, hogy rámentem a fűre, ez még nem lett volna baj. Nem volt szerencsém, sajnos a versenyünknek ezzel azonban annyi volt. Nagyon gyorsan történt az egész, sajnálatos, hogy így fejeztük be."

Felteszik az új szárnyat a Renault-ra, ez azonban nem oldotta meg a gondokat, más is sérült az autón - GalériaForrás: AFP/Asanka Brendon Ratnayake

A szezon első versenye Ricciardónak szokás szerint valamivel megterhelőbb, mint a többi futam, hazai nagydíj lévén ugyanis ilyenkor nagyon sok médiakötelezettsége van. Úgy tűnik, az idei évben ez még az eddiginél is több volt, olyannyira, hogy megzavarta az ausztrált. Kizsigerelve érzem magam, nagyon hosszú volt ez a hét, túlságosan el voltunk foglalva azzal, hogy mindenkinek a kedvében járjunk, közben pedig nem törődtünk magunkkal ismerte be a Sky Sportsnak, hogy talán túl sokat vállalt magára a pályán kívül. – A jövő hét olyan lesz, mint egy nyaralás, semmi nem fog történni, úgyhogy rendesen fel fogok tudni készülni Bahreinre. Ez a hét frusztrálttá tett, mert mindenki sokkal többet várt, a versenynek pedig öt másodperc alatt vége lett. Nem olyan volt a felkészülés, mint amilyennek lennie kellett volna"

A humorát azért nem veszítette el Ricciardo a balul sikerült futam ellenére sem, az interjúszobában viccesen jelezte, jó lenne, ha a BBC riportere a háta mögött „befogná", mert nem tud koncentrálni a mondandójára

Ricciardo szerint Nico Hülkenberg 8. helye megmutatta, hogy mire képes a Renault, és mire lehetett volna képes ő vele, ha nem esik ki. Azt is hozzátette, hogy jövőre már nem szeretné, ha a sok kötelezettség elterelné a figyelmét a szezonnyitón, így valószínűleg nem fog annyi mindenre igent mondani. „Ez a hét mindig kemény, mindig nagyon hajtunk, az ember soha nem tehet eleget, miközben úgy érzem, hogy mi a kelleténél többet teszünk. Nem akarom erre fogni a kiesést, de több dolog miatt is üresnek érzem magamat, egyszerűen kimerültem. Mindenkit próbáltam elégedetté tenni, közben pedig nem törődtem magammal. Ezen a következő szezonra változtatni fogunk."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK