Mercedes: Hamilton és Bottas mellett nem akartunk másokkal flörtölni

Forma-1, Valtteri Bottas, Mercedes-AMG Petronas, Barcelona teszt 3. nap
Valtteri Bottas fo Finland with 77 of Mercedes AMG Petronas Motorsport W10 in action during the Formula 1 2019 Pre-Season Tests at Circuit de Barcelona - Catalunya in Montmelo, Spain on February 20. (Photo by Xavier Bonilla/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Toto Wolff szerint Daniel Ricciardo is érdekes jelölt lett volna a Mercedes számára, de kitart amellett, hogy amíg elégedett a pilótáival, nem is keresgél másfelé.

Mindössze a Mercedes és a Haas-csapat kezdi változatlan versenyzői felállással a 2019-es F1-es szezont, az Ezüstnyilakat az idén is Lewis Hamilton és Valtteri Bottas vezetheti. Ez Hamilton kapcsán egyáltalán nem meglepő, hiszen a brit pilóta a mezőny egyetlen ötszörös világbajnoka, és az évek során az F1 történetének egyik legsikeresebb versenyzője is lett.

Hamilton tavaly kétéves szerződéshosszabbítást írt alá, így jelen állás szerint 2020 végéig biztosan a mezőny tagja marad, míg csapattársával, Bottasszal tavaly újabb egy évre állapodtak meg. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke ezzel a folytonosságra szavazott, hiszen úgyis a finn pilótát választotta, hogy egyebek mellett Daniel Ricciardo is álláskereső volt.

Bottas megtarthatta a helyét a Mercedesnél Forrás: NurPhoto/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

„Mindig is rajta tartottuk a szemünket Danielen – ismerte el Wolff a Herald Sun+ hasábjain. – Ez inkább a Mercedes mentalitásából adódik. Néha úgy érzem, ha az ember jól érzi magát a környezetében, akkor nem mindig könnyű változtatni. Olyan ez, mint a házasság, abban is 100%-ig benne kell lenni” – magyarázta, hogy miért nem igazolták le Ricciardót.

Bottas magabiztosan, de olykor balszerencsésen kezdte az előző szezont, bár az Ausztrál Nagydíj időmérőjén nagy hibát vétett, utána többször is volt esélye a győzelemre, de hol defekt, hol műszaki hiba, hol rossz taktika állt az útjába. A szerződéshosszabbítás után viszont teljesen összeroskadt, mindössze az Orosz Nagydíjon volt veszélyes Hamiltonra, ott félreállították a brit pilóta útjából.

Ricciardo végül a Renault-hoz szegődött Forrás: NurPhoto/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

„Mi úgy akarunk működni, hogy először eldöntjük, elégedettek vagyunk-e a meglévő pilótáinkkal, és ha nem, akkor kezdünk tárgyalni egy másikkal. Ha májusban vagy júniusban nem lett volna teljesen világos, hogy boldogok vagyunk Valtterivel, akkor előreléptünk volna Daniellel, de a szezon akkori szakaszában Valtteri kiválóan teljesített, és nem akartuk Daniel idejét vesztegetni.”

Wolff elmondta, neki úgy tűnik, hogy a Red Bull inkább Max Verstappen mögé akart beállni, de szerinte a holland pilóta „megérdemli a támogatást, mert a jövő világbajnoka lehet.”

„A Renault-hoz való átigazolása arról szól, hogy kirepüljön a csapattól és a márkától, ami már régóta mögötte áll, és a maga ura legyen – mondta Ricciardóról. – A Renault feltörekvő, gyári csapat, gyári háttérrel, és az összes forrással, amire szüksége van. Úgy gondolom, két évre kötelezte el magát a Renault-hoz, a jövője nyitott, akár a Renault-nál, akár máshol.”