McLaren: Évek kellenek a világbajnoki címhez

Forma-1, Lando Norris, McLaren Racing, Barcelona teszt 5. nap
Lando Norris during the Formula 1 test in Barcelona, on 26th February 2019, in Barcelona, Spain. -- (Photo by Urbanandsport/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Zak Brown, a McLaren Racing ügyvezetője szerint nem lenne valószerű a világbajnoki cím megnyerésére hajtaniuk, de lépésről lépésre egyre jobb eredményeket vár.

Átmeneti szezon elébe néz a McLaren, miután a tavalyi, a várakozásaiktól jelentősen elmaradó eredményeik nyomán átszervezésbe kezdtek, az új csapatfőnökük, Andreas Seidl és az új technikai igazgató, James Key viszont még mindig nem érkezett meg hozzájuk. Fernando Alonso átadta a helyét, és két fiatal, de még dobogós hely nélküli pilótával kezdik meg a szezont.

A McLaren az F1 történetének második leghosszabb ideje fennálló csapata a Ferrari mögött, de Lewis Hamilton 2008-as világbajnoki címe óta nem tudtak újabb elsőséget szerezni, sőt, 2014 óta korábban nem látott mélységekbe süllyedtek, eleinte a megbízhatatlan és gyenge Honda-motor, később az autójuk hiányosságai miatt.

Mire megy az idén a McLaren? Forrás: NurPhoto/Joan Valls/NurPhoto/Joan Valls

Zak Brown, a McLaren Racing tavaly megerősített ügyvezetője szerint „rebootra” volt szükség a csapatnál, kijelentette, hogy az elvárásuk a világbajnoki cím megnyerése, de hozzátette, ők maguk akarják kezelni az elvárásokat. „A szándék megvan, az elvárások adottak, de egy utazásra indulunk, ehhez újraindításra volt szükség, amit meg is tettünk” – mondta a Racefansnek.

– ismerte el az amerikai üzletember. – Mi most azt próbáljuk megszabni magunknak, hogy folyamatosan előrébb lépjünk, nem mondtuk, hogy ekkor vagy akkor lesz világbajnoki cím. Ez egy folyamat. Van két új pilótánk is, ez is egy kaland. El kell vetnünk a magokat, aztán öntözni a cserjét.”

Zak Brown próbálja kihúzni a gödörből a McLarent Forrás: NurPhoto/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

Brown leszögezte, még az idei évre vonatkozóan sem akar elvárásokat megfogalmazni a világbajnokságban elfoglalt helyükkel kapcsolatban. „A célunk, hogy minden évben előrelépjünk. Nem is gondolkodtunk még ezen számszakilag” – szögezte le. A wokingi istálló tavaly a Force India részleges kizárása és Fernando Alonso bravúrjainak köszönhetően a 6. lett a pontversenyben.

– vélte Brown. – Ebből a szempontból ismét nagyon jól sikerült a holtszezon. Nyilvánvalóan most a jogdíjak terén is jobban állunk a tavalyinál, mivel a 6. helyen zártunk. Házon belül kitűztünk egy valószerű költségvetést, időtávot, pályán- és azon túli célokat, hogy visszatérjünk a világbajnoki címért zajló küzdelembe.”