Látványos videóban magyarázza el az új Mercedest a technikai főnökük

Forma-1, teszt, Barcelona, 7. nap, Lewis Hamilton, Mercedes-AMG Petronas
Mercedes front wing aerodinamic detail during the Formula 1 2019 Pre-Season Tests at Circuit de Barcelona - Catalunya in Montmelo, Spain on February 28. (Photo by Xavier Bonilla/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Az idei világbajnoki cím esélyese, az elmúlt évek címvédője, a Mercedes a 2019-es szezonra is érdekes technikai megoldásokkal tűzdelte tele az autóját. James Allison szerint nem maradt érintetlen porcikája a W10-nek.

Noha az F1-es előszezoni tesztelés már véget ért, és a jövő héten Melbourne-ben kezdődik az idei világbajnokság, az új autók műszaki megoldásai még hónapokig érdekesek maradnak a mérnökök és a sportág részletei iránt érdeklődő szurkolók számára is. A téma egyik meghatározója a Mercedes, mivel jelentős kapacitásokkal és nagy célokkal indultak neki az idei szabálymódosításoknak.

A csapat technikai igazgatója, James Allison egy frissen kiadott, de valószínűleg a W10-es modell bemutatóján, februárban rögzített videóban jelentősnek nevezte az aerodinamikai szabályváltozásokat, amelyek „a normálisnál sokkal nagyobbak” voltak. Allison a rendezői bal oldalon az új W10-es első specifikációja, jobbra a tavalyi W09-es mellett állt.

„Ha megnézzük 2009 óta az összes Forma-1-es autót, mindegyiknek volt egy meghatározó aerodinamikai irányvonala. Mindenki próbálta kezelni az első kerekek által keltett légáramlatokat. A kerekek hatalmas aerodinamikai káoszt teremtenek maguk körül, alacsony energiájú, zavaros levegőt hagynak maguk mögött, és

– magyarázta Allison, hogy eddig miért készítettek a csapatok egyre bonyolultabb első szárnyakat, speciális fékhűtőket és egy sor egyéb légterelőt az autókra. „2009 óta különböző technikákat fejlesztettünk ki annak érdekében, hogy a levegőt a lehető legmesszebb irányítsuk a kerekektől, ennek legfőbb eszköze az első szárny, a fékhűtők és a bargeboardok” – folytatta.

A Mercedes még kecsesebb lett a második teszthétre Forrás: Daimler AG/© Steve Etherington for Mercedes-Benz Grand Prix Ltd./Steve Etherington

„Ezek mind kifelé irányították az autótól. Sajnos, ha ez a [zavaros] levegő nem a saját autónkra áramlik, akkor a mögöttünk haladóéra kerül, így sokkal nehezebb lesz követni egymást. Ezt a sportág rajongói nem szeretik, és mi sem, ezért szavaztuk meg a szabálymódosítást. [A szabályok révén] próbáljuk korlátozni, hogy az elöl lévő autó irányíthassa a saját kereke által keltett áramlatokat.”

Ennek következményeként az első szárny egyszerűbb és szélesebb lett, és „nem rendelkezik azokkal a lehetőségekkel, amelyek kifelé irányítják a levegőt.”

A fékhűtők is mérete is csökkent, kevesebb rajtuk a légterelő, és a bargeboardok is kevésbé hatékonyak. Allison szerint az elmúlt hónapok során azon dolgoztak, hogyan tudják mégis csökkenteni az első kerekek által keltett zavart. A brit szakember később elmagyarázta, hogy a nagyobb és magasabb hátsó szárny által keltett örvényeket „felfelé” tudják irányítani, ezért az is kevésbé zavarja a hátul szorosan közeledő autókat. Szerinte ez már önmagában segítheti az előzéseket, majd megjegyezte, hogy a DRS is hatékonyabb eszköz lesz a támadók kezében.

Nem csak a szabályok foglalkoztatják őket

„Minden évben olyan autót próbálunk tervezni, ami nem csak reagál a szabályváltozásokra, hanem minden lehetőséget megragad, amit a magától értetődő fizika kínál a számunkra, a gyorsulás érdekében” – szögezte le, majd hozzátette: „Érdekes, hogy amire tavaly nagy büszkeséggel gondoltunk, és úgy tartottuk, hogy már a végletekig ki van hegyezve, hirtelen ügyetlennek és naivnak tűnik.”

Szárny, orrkúp és fékhűtő a második teszthéten Forrás: NurPhoto/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

Allison a tavalyi oldaldobozokat hozta fel példának, kijelentette, hogy 2018-ban sikerült „szűkebbre venni őket, mint a korábbi években bármikor”, a 2019-es megoldás viszont „úgy rá van szívva az autóra, ahogy 12 hónappal ezelőtt nem is gondoltuk volna.” Összegzésként elárulta, az autó minden egyes része szűkebb, merevebb és könnyebb lett, „így nagyobb teljesítményre képes.”

Bár a videót feltételezhetően még az új modell bejáratásakor rögzítették, Allison lényegében cáfolta azokat a teóriákat, amelyek szerint a Mercedes a két teszthéten bevetett, eltérő specifikációjú autóját felváltva használná majd, és

megerősítette, hogy a „bemutatóautót” Melbourne-ig jelentősen átalakítják, ami a második teszthétre meg is történt.

„Amilyen izgatottak vagyunk az [új] autó kapcsán, olyan jól tudjuk azt is, hogy szinte minden négyzetcentimétere újra megváltozik, mire az első versenyre eljutunk Melbourne-be. Olyan gyors az aerodinamikai fejlesztések üteme, hogy ez a bemutatott autó teljesíti majd a tesztelést, aztán teljesen új ruhát kap, amit elviszünk majd Melbourne-be, és továbbfejlesztjük az év során.”