Társoldalunk:

Red Bull: Közelebb kerültünk a Ferrarihoz és a Mercedeshez

2019.03.05. 16:08

Noha a Forma-1 idei erőviszonyaira csak az első futam, vagy még inkább az első pár verseny után derül csak fény, a Red Bullnál már most bizakodóak, mivel szerintük csökkentették a hátrányukat a legjobbakhoz képest.

A téli teszteken a Red Bull teljesítményét volt a legnehezebb megítélni a topcsapatok közül, az energiaitalosok nem futottak lágy gumis gyorsköröket, így csak a versenyszimulációjukat, és pár hosszabb etapot alapul véve lehet bármire is következtetni velük kapcsolatban. Az biztosnak tűnik, hogy legrosszabb esetben is megtartották harmadik helyüket a Ferrari és a Mercedes mögött, Christian Horner csapatfőnök szerint azonban még feljebb is zárkóztak hozzájuk.

A tesztek nem mutattak pontos képet, de voltak jelei annak, hogy a Red Bull közel lehet a másik két topcsapathozForrás: Dan Istitene/Getty Images

A bikások az idén már Hondával mennek, elsődleges céljuk pedig az volt az együttműködés kezdetére, hogy legalább a Renault-val mutatott színvonalat hozzák. Ez úgy tűnik, hogy meg is lesz nekik, sőt, akár már most előrébb tarthatnak, mint a franciákkal a tavalyi szezonban, legalábbis erre engednek következtetni Christian Horner csapatfőnök szavai. „Az világos, hogy a Ferrari nagyon erősnek tűnt a második teszten. A Mercedes is valahol ott lesz, ők az uralkodó világbajnokok, úgyhogy nem fognak lazítani” – mondta Horner a genfi autószalonon.Mi szerintem egyértelműen csökkentettük a különbséget. Szerintem ezt nem csak Melbourne-ben fogjuk látni, ami egy kicsit különleges pálya, úgyhogy kérdezzenek meg az első három verseny után arról, hogy hogyan boldogulunk."

A Red Bull sikerességének egyik kulcsfigurája a sztártervező Adrian Newey, akinek autói a gyengécske Renault-motorral is képesek voltak versenyeket nyerni az elmúlt években.

Általános vélemény a paddockban, hogy egy jobb erőforrással semmi nem gátolná meg a csapatot abban, hogy a vb-címért küzdjön,

ez azonban nemcsak az autó, hanem Newey teljesítményére is jobb hatással lenne, mivel már a Honda érkezésével is az utóbbi években nem mindig jellemző lelkesedést lehet felfedezni a főtervezőn.

Newey újult erővel vetette bele magát a munkába a Honda érkezésévelForrás: NurPhoto/Xavier Bonilla

„Ez nem csak a szabályváltozások miatt van, az új motorgyártó szerintem az egész csapatot stimulálta, különösen Adriant” – mondta kollégájáról Horner. Azt látja, hogy a motor mostanra egyre közelebb és közelebb kerül [a legjobbakéhoz], ez pedig igazán motiválta őt. Nagyon keményen dolgozik a fiúkkal és lányokkal Milton Keynes-ben, úgyhogy remélhetőleg jó idényünk lesz. A feladatunk, hogy csökkentsük a különbséget a Ferrarival és a Mercedesszel szemben."

Max Verstappen úgy vélekedett, hogy az üldözők közelebb kerültek hozzájuk, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy szerinte a szezon alatti fejlesztési versenyben újra le fognak szakadni róluk. A holland véleményét osztja az idén a Forma-1 küzdelmeit már csak a pálya mellől figyelő Fernando Alonso is, aki az erősorrendet hasonlónak várja a tavalyihoz, a különbségek azonban szerinte is csökkenhettek a csapatok között. „Nem hiszem, hogy lesz változás, eléggé hasonló lesz a tavalyi évhez a helyzet. A téli teszteken nehéz jósolni, de az idén szerintem nagyon szoros lesz a küzdelem. Tavaly a középmezőny nagyon össze volt sűrűsödve az ötödiktől a tizedik helyig. Úgy tűnik, hogy most is ez lehet a helyzet, a középmezőny pedig egy kicsit közelebb lehet az első hármashoz, vagy legalábbis remélhetőleg közelebb lesz."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK