Társoldalunk:

Szorosabb lett az F1-es mezőny, de a dobogóhoz mázli kell

2019.03.03. 10:52

Daniel Ricciardo úgy véli, az idén kiegyenlítettebb lehet az F1-es mezőny, de arra számít, hogy az eddig kiemelkedő csapatok azok is maradnak. A Haas szerint csak szerencsével lehet dobogóra jutni.

Izgalmasan szorosnak ígérkezik az idei F1-es szezon a tesztelés eredményei alapján. Bár az körvonalazódik, hogy az eddig kiemelkedő Ferrari, Mercedes és Red Bull továbbra is a középmezőny előtt jár, az élen és a sűrűjében is nehéz egyértelmű rangsort felállítani. Így tartja Daniel Ricciardo, a Renault pilótája is.

„Nagyon szoros lesz a csata a középmezőnyben. Nem számítok arra, hogy a középmezőnyben leszek, de arra sem, hogy az utolsóba érünk csak oda, hanem valahol a kettő között. Azon múlhat, hogy melyik pilóta fut jobb kört a Q2-ben vagy a Q3-ban” – vélte az ausztrál versenyző, aki arra számít, hogy akár három pozíciót is jelenthet majd egy jó kör a fontos pillanatokban.

Ricciardo a Renault-valForrás: AFP/Lluis Gene

„A tesztelésen elég közel voltunk egymáshoz, de így is marad majd néhány élcsapat, ami kissé kiemelkedik a szezon elején, de a középmezőny küzdelmes lesz. Lehet, hogy a pálya hőmérséklete dönt majd, vagy az, hogy melyik csapatnak melyik nyomvonal fekszik majd” – tette hozzá Ricciardo.

Azt sem gondolom, hogy Melbourne-ben azt látjuk majd, ahogy a szezon zajlani fog. Elég sok változás lesz, talán már az első hat verseny során is.”

Abban viszont várhatóan nem lesz nagy fordulat, hogy a középcsapatoknak továbbra is nehéz marad a dobogó elérése, erre pedig mindannyian vágynak, és az előző szezon során mindössze Sergio Péreznek, a mai Racing Point pilótájának sikerült egyszer megszakítani a böjtöt. Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke „álomnak” nevezte, hogy a dobogóra jutnak.

A Haas az idén is a 4. helyre hajtForrás: NurPhoto/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

„Szép lenne, ha össze tudnánk hozni, tavaly Bakuban a baleset nélkül közel kerültünk hozzá – utalt arra, hogy Romain Grosjean a Safety Car mögött a falhoz csapta az autóját. – Remélhetőleg ez lesz a mi szezonunk, mert tavaly a szerencse nem a mi oldalunkon állt. Talán ez megfordul, és mázlink lesz, mert ha minden normálisan zajlik, akkor senki sem éri el a dobogót a három élcsapat kivételével.”

Tavaly az élcsapatok pilótái többször is botlottak, balesetek érték őket vagy rajtbüntetést kaptak, de olyan tempóelőnyük volt, hogy ezt általában simán be tudták hozni. 

„Néha történnek dolgok egy versenyen, és akkor nekünk is összejöhet [a siker], ha az ember ott van a három élcsapat környékén, akkor össze lehet kaparni valamit, de ahhoz az embernek mindig ott kell lennie mögöttük. Folyamatosan a 4. helyen kell lenni a csapattal ahhoz, hogy összehozhassuk azt a dobogós helyet” – szögezte le az olasz csapatfőnök.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK