Társoldalunk:
Hírlevél

Red Bull: A Liberty túl demokratikusan irányítja az F1-et

2019.02.09. 15:22

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke továbbra sincs jó véleménnyel a Forma-1-et 2017 óta irányító Liberty Mediáról, amely szerinte több dologban tévúton jár.

Christian Horner sosem fogta vissza magát, ha a Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media kritizálásáról volt szó. A Red Bull csapatfőnöke most sem finomkodott, és kerek perec elmondta, hogy szerinte miben nem végez jó munkát Chase Carey és csapata. Horner egyik legérdekesebb kijelentése az volt, hogy a Libertynél túl nagy a demokrácia, miközben Bernie Ecclestone, az F1 korábbi irányítója például soha nem tűrte volna el, hogy a versenyrendezők nyíltan nekimenjenek. A csapatfőnök azt sem tartja jó ötletnek, hogy a Forma-1-et egyfolytában az amerikai sportok képére akarják formálni.

Horner továbbra is kritikus Chase Carey és a Liberty Media feléForrás: DPPI/Florent Gooden

A Liberty két évvel ezelőtt vette át a száguldó cirkusz irányítását, azóta pedig sok olyan dolgot tett, ami Horner szerint is dicséretre méltó, ezek azonban többnyire az F1 „csomagolását” érintették.

A sportág hosszú távú jövője szempontjából a mostani és azt ezt követő időszak a meghatározó, a 2020 végén lejáró kereskedelmi szerződések megújítása, valamint a 2021-ben életbe lépő, átfogó szabályváltozások döntőek lesznek.

A Liberty is mintha most kezdett volna ráébredni, hogy nem lesz sétagalopp a megfelelő irányba állítani az F1-et. Szerintem teljes mértékben alábecsülték, hogy mibe vágnak bele – mondta Horner. – Talán azt gondolták, hogy könnyű dolguk lesz, azonban sokkal nehezebbnek bizonyult a feladat. Eltökéltek maradtak, meggyőződésük, hogy a sportban megvan a potenciál, hogy a következő szintre lépjen.”

Carey-nek az NFL döntőjének mintájára felépített versenyhétvége tetszene a legjobbanForrás: AFP/Angela Weiss

A Liberty alapvetően amerikai cég, amelyet az amerikai Chase Carey irányít, ebből a szempontból tehát nem meglepő, hogy az amerikai major sportokat veszi alapul, és az F1-et is azok mintájára szeretné megreformálni, valamint a mostaninál több futamot szeretne az USA-ban.Carey például többször felhozta már a Super Bowlt, a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) nagydöntőjét, mint példát az F1-es nagydíjhétvégék előtt. Horner szerint azonban el kellene engedniük az amerikai sportokkal való párhuzamba állítást, a Forma-1 ugyanis nem az. „Ott van az amerikai sportok és franchise-ok folyamatos összehasonlítása a Forma-1-gyel. Az amerikai sportok működőképesek Amerikában, globálisan azonban nem. A Forma-1-nek más a varázsa. Ez a világ egyik legnagyobb sportja, nem lehet egyszerűen alkalmazni az amerikai sportoknál látott megközelítést valamihez, amit 60-70 évvel ezelőtt világbajnokságként hoztak létre.”

A Forma-1 népszerűsítésében elvitathatatlanok a Liberty érdemeiForrás: 2018 Getty Images/Michael Reaves

Talán egy dolgot érdemes átemelni például az NFL-ből, az pedig a sportág reklámozása és közel hozása a szurkolókhoz.Ha megnézzük az utóbbi pár évet, bizonyos dolgokat nagyon jól csináltak, ezek nagyon különböznek a korábbiaktól, az, ahogyan reklámozzák a sportágat, a digitális platform, hozzáférhetőség, szurkolói fesztiválok és a többi – mondta Horner. – Ezek mind dicséretes kezdeményezések, ezen a területen könnyebb értéket biztosítani a részvényeseknek, szponzoroknak és partnereknek.”

Demokrácia, nem diktatúra

A Libertyt legutóbb a 16 Forma-1-es nagydíjrendezőt tömörítő FOPA részéről érte támadás, amelyet Carey utólag néhány ember panaszkodásának nevezett. A promóterek azt kifogásolták, hogy nincs beleszólásuk a sportágat érintő kezdeményezésekbe, valamint aggódtak a televíziós közvetítések fizetőssé válása, és az új helyszínek az ő kárukra történő bevonása miatt.

Horner amondó, hogy Ecclestone idején elképzelhetetlen lett volna egy ilyen kirohanás a promóterek részéről, akik ezzel a versenyük elvesztését kockáztatták volna.

„Egy promótert soha nem hallottunk volna Bernie-ről így beszélni, mert a következő évben nem lett volna versenye. Ő másképp intézte az ügyeit. A probléma az, hogy a Liberty demokratikus módon próbál működni. A promóterek a szabadság tekintetében sokkal többet kapnak most, mint korábban valaha, képesek olyan dolgokat tenni, amelyek korábban sokkal szigorúbban voltak szabályozva. Minél többet kapnak, ösztönösen annál többet akarnak. Bernie egy nagyon kemény és feszes hajót kormányzott, abból a szempontból diktatúra volt, hogy ha valakinek valami nem tetszett, a következő évben nem volt ott verseny. Másként működtette a dolgokat.”

Sok mindent másképp intéznekForrás: AFP/Andrej Isakovic

A Liberty a kereskedelmi szerződések megújítása mellett a 2021-es szabályokról sem jutott még dűlőre a csapatokkal, az idő pedig egyre jobban szorítja őket. Horner amondó, hogy hiába csinálnak bizonyos dolgokat jól az amerikaiak, a munkájukat ez alapján a két dolog alapján fogják megítélni. „Kirakatba lehet tenni és promotálni lehet egy filmet, amennyire csak az ember akarja, azonban ha a filmben nincsen tartalom, és nem izgalmas, az emberek nem fogják megnézni. Meg vagyok-e győződve, hogy ők a megfelelő emberek a feladatra? Ezt csak az idő fogja megmondani. Az alapján fogják megítélni őket, hogy mivé válik a Forma-1 2021 után.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK