Társoldalunk:
Hírlevél

Elárverezik Nigel Mansell legendás Williamsét

2019.02.08. 12:27

Gyarapodik az utóbbi időben elárverezett legendás Forma-1-es autók sora, ezúttal Nigel Mansell 1992-es világbajnok Williamse keres új tulajdonost.

Nyáron kalapács alá kerül Adrian Newey, a Red Bull jelenlegi sztártevezőjének első világbajnoki címet nyerő konstrukciója, az 1992-ben a versenyzők és a gyártók elsőségét is elhódító Williams FW14B. Az árverésre bocsátott kasztni Nigel Mansell irányításával 9 versenyből 5-öt nyert meg a szezonban, forradalmi újítások sorát vonultatta fel, a Bonhams aukciósház motorsportigazgatója pedig az egyik legjelentősebb F1-es autónak nevezte, amely valaha elárverezésre került.

Mansell az 1992-es Portugál Nagydíj időmérőjén. A versenyt másnap megnyerte, szezonbeli kilencedik, egyben utolsó győzelmét aratvaForrás: AFP/Gautreau/Pavani

Mansell az 1992-es szezont zsinórban 5 győzelemmel kezdte, ezt azóta is csak Michael Schumacher tudta megismételni 2004-ben. Az „oroszlán" később még 4 versenyt nyert, és már az augusztusi Magyar Nagydíjon bebiztosította a 92-es világbajnoki címet.

Az Autosport értesülései szerint a goodwoodi Festival of Speed rendezvényen július 5-én kalapács alá kerülő modell a 9 győzelemből 5-höz segítette hozzá Mansellt.

Az autó az azóta betiltott kipörgésgátlóval és aktív felfüggesztéssel szerelt, a működtetéséhez szükség van a csapat akkori szoftvereire, az elektronika bonyolultsága miatt azonban még a Williams sem indította be egészen 2017-ig, amikor a csapat 40 éves évfordulójára rendbehozták, és az alkalomból tartott ünnepségen Karun Chandhok vezette.

„Ennél jobb már nem lehet” – lelkesedett Mark Osborne, a Bonhams motorsportigazgatója.Ez az autó nagyobb mértékben járult hozzá a világbajnoki címhez, mint bármelyik másik. A tény miatt, hogy ez egy nagyszerű Adrian Newey tervezte autó, és még ma is annyira releváns mint volt akkor, azt mondom, hogy ez az egyik legfontosabb Forma-1-es autó, amely valaha kalapács alá került."

Mansell az 1992-es Magyar Nagydíjon, amelyen bebiztosította egyetlen világbajnoki címétForrás: AFP/Jean-Philippe Ksiazek

A Bonhams korábban is árverezett el jelentős múlttal bíró F1-es autókat, általuk lelt új tulajdonosra Bernie Ecclestone személyében az az 1993-as McLaren MP4/8, amellyel Ayrton Senna utolsó monacói győzelmét aratta, vagy az a Toleman-Hart TG184-2 is, amellyel a brazil legenda 1984-ben második helyen végzett a hercegségben. A McLarent Ecclestone 3,6 millió fontért vette meg, ami jelentősen elmarad a Michael Schumacher 2001-es Monacói Nagydíjon használt Ferrarija által felállított rekordtól. Az F2001-ért tavalyelőtt 5,7 millió fontot fizettek a Sotheby's árverésén New Yorkban.

Legóautót is árvereznek

A valódiaknál jóval olcsóbb versenyautó is elérhető azoknak, akik egy életnagyságú Forma-1-es torpedót szeretnének a birtokukban tudni, jóllehet ebben az esetben be kell érniük egy Legóból készült változattal.

A Renault és a Lego közötti együttműködés keretében 600 ezer Legóból felépült,

a franciák 2017-es F1-es autóját lemásoló autót az Artcurial bocsátja árverésre, várhatóan 30 és 50 ezer euró közötti összegért kelhet el, amelyet teljesn egészében az UNICEF kap.

A fémvázra épült autó szinte teljes egészében Legóból áll

A modell a Pirelli kerekeket, a kormánykereket és az ülést kivéve teljes egészében Legóból épült, az elkészítése hónapokig tartott, eredetileg pedig a Renault F1-es szerepvállalásának 40 éves jubileumára alkották meg, tavaly több szponzoreseményen is ki volt állítva. Az árverés február 10-én lesz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK