Társoldalunk:

Az Azerbajdzsáni Nagydíj promótere szerint félreértették őket

2019.02.07. 19:01

Nagy port kavart a Forma-1-es versenyrendezők közleménye, melyben a száguldó cirkusz jogtulajdonosát bírálják. Az Azerbajdzsáni Nagydíj promótere szerint félreértésről van szó, ők csak segíteni akartak.

A Mexikói Nagydíjé után a bakui Azerbajdzsáni Nagydíj promótere is kiállt a Liberty Media és a Forma-1 mellett. A Forma-1-es Promóterek Szövetsége (FOPA) közleményben bírálta a száguldó cirkusz jogtulajdonosának ténykedését, a mexikói promóterrel ellentétben a szintén a FOPA-tag azeri rendező azonban már finomabban fogalmazott, mondván első sorban nem a közlemény tatalmával nem ért egyet, hanem szerinte a szándékaikat értelmezték sokan félre, amiből a jövőben tanulniuk kell.

Az Azerbajdzsáni Nagydíj promótere szerint félreértették a szándékaikatForrás: AFP/Andrej Isakovic

Chase Carey pont az Azerbajdzsáni Nagydíj szerződésének 2023 végéig történő meghosszabbítása után reagált az ESPN-nek a promóterek szövetségének közleményére, amelyben néhány személy panaszkodásának titulálta a történteket, valamint a közlemény időzítését is furcsállta, miután az egy nappal a promóterek és az F1 éves gyűlése előtt jelent meg. Arif Rahimov, a bakui pálya ügyvezető igazgatója jelen volt a 16 promótert tömörítő FOPA megbeszélésén, szintén az ESPN-nek nyilatkozva pedig elmondta, hogy

egyáltalán nem az F1 és a Liberty támadása volt a céljuk.

„A közleményt nem attól az ötlettől vezérelve adtuk ki, hogy megtámadjuk a Forma-1-et és olyasmire vegyük rá őket, amit nem tesznek – mondta Rahimov. – A FOPA ötlete az volt, hogy minden promóter összegyűljön és egyként szólaljon fel olyan dolgokról, amelyek nincsenek benne a szerződésükben és amelyek változnak ebben az iparban azért, hogy segíthessenek a Forma-1-nek."

A FOPA Rahimov szerint tehát csak segíteni akart, abban pedig, hogy a Liberty-t is rosszul érintette a közlemény, szerinte a sajtónak is szerepe van. „Soha nem volt a célja ennek a közleménynek az, hogy a sajtó ezt a Forma-1-gyel szembeni panaszkodásként értelmezze. Sokkal inkább az aggodalmainkat akartuk elmondani a Forma-1-nek azokkal a dolgokkal kapcsolatban, amelyeket egyként tehetünk jobbá. Szerintem egyszerűen csak egy kicsit rosszul sült el. A sajtó kissé rosszul értelmezte, a Forma-1 pedig nyilvánvalóan nem volt túl boldog a fogadtatás miatt. Szerintem ez egy lecke volt, a FOPA és a F1 közötti együttműködés a jövőben pedig termékenyebb és kevésbé destruktív lesz."

A grid girlök száműzéséről nem szóltak előre a promótereknek, többek között ez sem tetszett nekikForrás: Picture-Alliance/AFP

Rahimov megjegyezte azt is, hogy őket a nyitottság vezérelte, a közlemény azonban pont a fordított hatást érte el.

A FOPA egyik kifogása volt az, hogy a Liberty nem vonja be őket az F1-gyel kapcsolatos új kezdeményezésekbe.

A bakui pálya ügyvezetője példát is mondott, hogy mire gondoltak ez alatt. „Többnyire apróságokról van szó, mint a rajtrácslányok [betiltása]. Sok promóter nem volt tudatában ennek a változtatásnak, majd egyszer csak szembesültek vele. Az olyan dolgokról van szó, amelyekről a promóterek szeretnének tudomást szerezni tanácsadói szinten, hogy legalább tudjanak róluk, mielőtt azok megjelennek a sajtóban."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK