Társoldalunk:
Hírlevél

Ecclestone nem akarja végignézni, ahogy a Liberty tönkreteszi az F1-et

2019.01.31. 09:02

Bernie Ecclestone soha nem az önzetlen segítőkészségéről volt híres, valószínűleg most sem puszta jóindulatból tette, mégis felajánlotta a segítségét a Liberty Mediának a versenyrendezőkkel kialakult nézeteltérés megoldására.

Az egyelőre még félig-meddig téli álmát alvó Forma-1 elmúlt napok beli slágertémája volt, hogy a Liberty Media a Johnwallstreet.com információi alapján részben vagy egészben szabadulni kíván a száguldó cirkusztól. Ezzel gyanúsan eg yidőben az F1-es nagydíjrendezők nagy részét tömörítő FOPA közleményben kritizálta a kereskedelmi jogok birtokosát, mondván több szempontból is aggasztó irányba halad a vezetésével a sportág. Többen a Liberty által az első pillanatban félreállított korábbi ügyvezetőt, Bernie Ecclestone-t sejtik mindkét akció mögött. A 88 éves üzletember először szólalt meg a helyzet fokozódása óta, és elmondta, szívesen segít elsimítani a nézeteltéréseket, csak kérni kell rá.

Sokan azt sejtik, hogy Ecclestone vissza akarja szerezni az F1-et a LibertytőlForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Felix Hörhager

Ecclestone elsődleges motivációja a meg nem erősített pletykák alapján az lehet, hogy amennyiben a Liberty valóban belebukik a Forma-1-es reformokba, és meg akar szabadulni a száguldó cirkusztól, egy huszárvágással visszavásárolja azt. Mindenesetre

sokatmondó, hogy Ecclestone egyből felajánlotta a sokak szerint pont általa kirobbantott vitában a bíró szerepét,

egyúttal fellelhető cinizmussal megjegyezte, az F1 tiszteletbeli elnökeként aligha cselekedhet önállóan a kérdésben. „Ha az emberek azt mondják, hogy nekem is részt kellene vennem [a tárgyalásokban], az az ő dolguk – nyilatkozta a Daily Mailnek. – Én a cég alkalmazottja vagyok, azt fogom tenni, amit mondanak. Ha azt szeretnék, hogy segítsek, akkor hajlandó vagyok ezt megtenni. Nem akarok a halálos ágyamon feküdni és végignézni, ahogy a sport, amit én hoztam létre, lejtmenetben száguld."

A promóterek Liberty Mediának címzett közleménye óta a felek találkoztak Londonban, a Daily Mail  értesülései szerint Chase Careyt pedig láthatóan rosszul érintette a nyilvános támadás, hosszú, érzelemdús beszéddel kezdte a találkozót, amelyben arra kérte a szervezőket, hogy legközelebb próbálják meg a nyilvánosság bevonása nélkül jelezni az aggodalmaikat, majd biztosította őket, hogy nyitott arra, hogy közösen megoldást találjanak.

Chase Careyt a hírek szerint megrendítette a Liberty elleni nyilvános kirohanásForrás: AFP/Giuseppe Cacace

Stuart Pringle, az év végén lejáró szerződésű silverstone-i pálya igazgatója a megbeszélés után pozitívan nyilatkozott a Reutersnek. „Sajnálatos, hogy így volt, de szükségét éreztük, hogy kiadjunk egy ilyen közleményt, ami valójában egy nagyon pozitív párbeszédet eredményezett, mindannyian pozitívak vagyunk, hogy sikerül jelentős előrelépést elérni."

Az oroszok után a mexikóiak is kiálltak a Liberty mellett

A FOPA közleménye után az Orosz Nagydíj szervezői gyorsan jelezték, hogy teljesen „értelmetlennek" tartják a 16 promóter kirohanását, szerintük a Liberty már egyébként is dolgozik a problémák megoldásán. Az oroszok után a mexikói verseny szervezői is úgy érezték, hogy közleményben kell elhatárolódniuk a FOPA-tól, ami azért is érdekes, mert a promóterek szövetsége által képviselt 16 szervezőbe ők is beletartoznak, a FOPA tehát eredetileg az ő álláspontjukat is tolmácsolta. „Ki szeretnénk fejezni a szimpátiánkat a többi ország promóterei felé, megértjük, hogy minden ország és verseny más. Ehhez hozzátéve, a mexikói verseny promótere üdvözli a folyamatban levő együttműködést és jó kapcsolatot a többi promóterrel.”

A mexikói verseny szerződése is lejár az idei év végénForrás: AFP/2018 Getty Images/Mark Thompson

„Ugyanakkor a Mexikói Nagydíj nem vett részt a bizonyos ülésen, elismeri a munkát, amit az F1 új tulajdonosai a promóterek követelményeinek és aggodalmainak megértéséért tesznek, ugyanúgy, ahogy ezt megteszik a szurkolók esetében is. A Mexikói Nagydíj promótere felismeri, hogy az F1 új vezetése meghallgatta és megértette az aggodalmait, mindkét fél nagyon szorosan együtt dolgozik. Ennek eredményeként nem értenek egyet azzal, ami a FOPA közleményében állt a Mexikói Nagydíj szervezőinek nevében. A mexikói promóter és az F1 négyszemközt folytatja a tárgyalásokat a mexikói verseny szerződésének megújításáról."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK