Alonso akár már az első idei teszten újra F1-es autóba ülhet

Forma-1, Fernando Alonso, teszt, Barcelona, 2018
Circuit de Catalunya, Barcelona, Spain. Wednesday 28 February 2018. Fernando Alonso World Copyright: Andy Hone/LAT Images ref: Digital Image _ONY9889
Vágólapra másolva!
Amennyiben helyesek a Marca információi, alig több mint 2 hónappal utolsó Forma-1-es futama után Fernando Alonso újra aktuális F1-es autót vezethet.

Fernando Alonso a tavalyi Abu-dzabi Nagydíjon visszavonult a Forma-1-től, a jelek szerint azonban nem sokáig tud elszakadni a száguldó cirkusztól, februárban ugyanis ismét egy aktuális F1-es torpedóban találhatja magát. Zak Brown, a McLaren ügyvezetője korábban már utalt rá, hogy a kétszeres világbajnokot szívesen látják a csapat szerelésében a versenyhétvégéken, és akár még az idei autót is tesztelheti. Utóbbira a Marca értesülései szerint már az előszezoni tesztek során alkalom nyílhat, a wokingiak ugyanis azt tervezik, hogy fél napot adnak a spanyolnak.

Alonsót lehet, hogy nemsokára ismét F1-es autóban láthatjuk Forrás: McLaren

Az F1-es mezőnnyel ellentétben Alonso már belevágott a 2019-es idénybe, a daytonai 24 órás megnyerésével nem is akárhogy indította azt. A kétszeres világbajnok elmondta, hogy júniusig elfoglaltabb lesz, mintha még mindig a Forma-1-ben versenyezne, a sportautó-vb szuperszezonjának folytatása előtt a Toyotával fog tesztelni, majd elkezdi a felkészülést a májusi Indy 500-ra. A jelek szerint ebbe a sűrű menetrendbe egy kis Forma-1 is helyet kap, a Marca ugyanis úgy tudja, Alonsót az előszezoni tesztek a 2019-es McLaren volánja mögött találhatják.

„Jelen állás szerint úgy tűnik, hogy Alonso fél napot fog tesztelni, azt azonban még nem lehet tudni, hogy a teszt első vagy második hetében” – mondta Marco Canseco, a Marca tudósítója.

A spanyol lap azt is tudni véli, hogy

a McLaren több más csapattal ellentétben nem tervez elhasználni egy filmes napot az autó bejáratására a tesztek előtt, hanem február 18-án, Barcelonában fogja először pályára vinni az új konstrukciót,

amelytől Zak Brown sokat vár. „Arra számítunk, hogy jó autónk lesz – nyilatkozta az ügyvezető a Crash.net-nek. – A holtszezon alatti fejlesztések a tervek szerint haladtak, de nyilván nem tudjuk, hogy mire készülnek az ellenfelek, akik kemények és egyre keményebbek. Jó visszajelzésekre van szükségünk [a két pilótától], az idei autó nagyban különbözni fog a 2018-astól.”

A McLaren mérnökeinek jól jönne Alonso tapasztalata Forrás: LAT Images

Brown korábban kategorikusan kijelentette, hogy Alonso maximum teszten vezethet, a két versenyző ülése biztos, sem Carlos Sainznak, sem Lando Norrisnak nem kell attól tartania, hogy bármelyiküket szezon közben elküldik, helyet csinálva a spanyolnak.

Ami a két csapattárs viszonyát illeti, Brown elsősorban csapatjátékot vár tőlük az egymás elleni rivalizálás helyett.

„Azt akarjuk, hogy keményen versenyezzenek a többiekkel. Általában a csapattársak egymás ellen is ezt teszik, de ők jól kijönnek, jó srácok, nekünk pedig a csapatként történő előrelépéshez arra van szükségünk, hogy mindketten célba érjenek és pontokat szerezzenek. Ezt ők is tudják, ez a csapat célja.”

A csapat eredményekkel kapcsolatos céljaival jóslatokba nem mer bocsátkozni a McLaren.

– mondta Brown. – Ameddig nem gördülünk pályára, nem szeretnénk jóslatokba bocsátkozni. Azt mondanám, hogy a várakozásunk az, hogy lépjünk egyet előre. A tavalyi év is előrelépés volt, noha nem olyan, mint amilyet reméltünk. Szeretnénk ezt az utat folytatni 2019-ben, azt viszont nem akarom meghatározni, hogy ez mit jelent a világbajnoki pontversenyben elfoglalt helyezést illetően. Tudom, hogy hol szeretnénk lenni, azt viszont még nem, hogy ott is leszünk-e.”

Beindították az idei autót

Időközben a McLaren egy videót posztolt a Twitterre, amelyen a McLaren Technology Centre-ben összegyűlt csapattagok láthatók, ahogyan izgatottan figyelik a 2019-es konstrukciót. Arra gondosan ügyeltek, hogy magából a versenygépből ne látszódjon semmi. Ezután egy szerelő hátulról beindítja az autót, amely alapjáraton dübörög a Renault motorral, majd egy kicsit túráztatják, mielőtt leállítják.