Társoldalunk:

A Red Bull türelmes lesz Gaslyval

2019.01.31. 19:49

Pierre Gaslyt a tervezettnél korábban volt kénytelen előléptetni a Red Bull a fiókcsapatából, ráadásul a mezőny egyik leggyorsabb pilótája lesz a csapattársa. Christian Horner csapatfőnök ezért ígéri, megadják az időt az akklimatizálódásra a franciának.

Daniel Ricciardo bombameglepetésként ható tavalyi bejelentése, miszerint elhagyja a Red Bullt és a Renault-hoz szerződik, nehéz helyzetbe hozta az energiaitalos istállót, amely arra készült, hogy az idén is az ausztrál lesz Max Verstappen csapattársa. Noha a Liberty Media még meg is környékezte őket azzal, hogy szerződtessék le a McLarennél csak szenvedő Fernando Alonsót, a Red Bull az észszerű utat választotta, és előléptette Pierre Gaslyt a Toro Rossótól. Christian Horner most elismerte, hogy kényszerhelyzetbe kerültek, így a tervezettnél korábban voltak kénytelenek ülést adni a tapasztalatlan franciának.

Gaslynak nem lesz könnyű dolgaForrás: Red Bull

Gasly a 2017-es Maláj Nagydíjon mutatkozott be a Toro Rossóban, mindössze 26 futamon indult tehát, mielőtt a Red Bull kinevezte Max Verstappen csapattársának. Ez nem sok, jóllehet Danyil Kvjat még ennél is kevesebbet teljesített, mielőtt 2015-ben, Sebastian Vettel távozása miatt megkapta ugyanezt a lehetőséget.

Az előre nem kalkulált előléptetés miatt a legtöbbször nem a fiatal pilóták iránti türelméről híres Red Bullnál is elnézőbbek lehetnek Gaslyval.

„Szerintem Pierre nagyon gyors pilóta, rajtunk múlik, hogy adjunk neki egy kis időt arra, hogy felvegye a tempót” – nyilatkozta Christian Horner az Autosportnak. [Az előléptetése] gyorsabban történt, mint ahogy eredetileg szerettük volna a csapatba hozni, így Max [Verstappen] fogja betölteni a tapasztalt pilóta szerepét, Pierre-nek pedig egy nagyon versenyképes csapattárs ellen kell helyt állnia."

Horner amondó, hogy még könnyíti is a csapaton belüli helyzetet az, hogy az utóbbi két szezonnal ellentétben most ismét élesen elkülönül, hogy ki az újonc, és ki a tapasztalt pilóta. Gaslytól ezért nem várják, hogy egyből felvegye a versenyt Verstappennel, sőt, valójában nehéz időszakot jósolnak neki.

Verstappen kemény dió lesz GaslynakForrás: 2018 Getty Images/Mark Thompson

„Nem lesz egyszerű, természetes, hogy nem lesz az, de tudja, hogy mit várunk tőle – mondta Horner. – A tényeket nézve a csapat szempontjából jóval egyszerűbb a mostani helyzet – hogy világos különbség van a két versenyző tapasztalatában és az elvárások terén – mint a korábbi években."

Így szabadult meg Hartleytól a Red Bull

Brendon Hartley F1-es karrierje szinte egyszerre indult a Toro Rossónál Pierre Gaslyéval, ám míg a francia kezdettől fogva a jövő ígéretének számított, Hartley soha nem tudta meggyőzni alkalmasságáról a bikásokat. A tavalyi szezon már meglehetősen korai szakaszában szárnyra kaptak a pletykák, hogy az új-zélandit év közben kirúgnák, ezzel szemben maradt a szezon végéig. Mindez azonban csak elodázta az elkerülhetetlent, az Abu-dzabi Nagydíj után megköszönték a szolgálatait, Hartley pedig most a The Player's Tribune-on megjelent írásában mesélte el menesztésének történetét és azt, hogy már a májusi Monacói Nagydíjon világossá vált számára, hogy „néhány ember nem akarta őt a csapatban tudni."

Hartley már Monacóban érezte, hogy nehéz dolga lesz megmaradni az F1-benForrás: Red Bull

„Egy órával a verseny után elhívtak egy megbeszélésre, pár perccel később pedig már nem votlam többé F1-es pilóta – elevenítette fel az Abu-Dzabiban történteket. – A megbeszélésen nem mondtak sokat, addigra világossá vált számomra, hogy már Monaco óta folyamatban volt a terv az eltávolításomra."

Minden pletyka a Monacói Nagydíj előtti szerdán kezdődött, a legrosszabb pillanat pedig az volt a számára, amikor rájött, hogy a pletykáknak van valóságalapja. „Aznap este visszasétáltam a monacói lakásomba, néztem a monacói pálya falait és tudtam, hogy ha összetöröm az autót, ha ezen a hétvégén érintkezésbe kerülök azokkal a falakkal, az F1-es karrierem pár napon belül véget érhet. Tudtam, hogy minden edzés egyre nagyobb terhet rak a vállamra. Minden köridőt, minden eredményt nagyítóval fognak vizsgálni, és felhasználhatják arra, hogy elvegyék az ülésemet."

A monacói versenyhétvégét még túlélte, a tavalyi szezont azonban már nemForrás: AFP/Boris Horvat

A verseny a Toro Rosso egyik legerősebb futama volt a szezonban, de míg Gasly a 7. helyen végzett, Hartley kiesett, miután kiütötték a pontszerző helyeken kívül haladva. A szezon folytatásában a francia folyamatosan jobb teljesítményt nyújtott a balszerencse által is sokszor sújtott új-zélandinál, akinek az idény végéhez közeledve kisebb csodára lett volna szüksége az ülése megtartásához.

A búcsú ellenére büszkén távozott az F1-ből, és még reménykedik, hogy egyszer visszatérhet.

„Hiányozni fog, hazudnék, ha mást mondanék. Az F1 ajtaja egyértelműen nem zárult be előttem, a tapasztalat pedig, amit a motorsport csúcsán eltöltött idő alatt szereztem, azt jelenti, hogy felkészültebben és erősebben fogok belevágni a soron következő lehetőségbe."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK