Hamilton és Vettel toronymagasan uralja az F1-es fizetéseket

Forma-1, Abu-dzabi Nagydíj, Sebastian Vettel, Lewis Hamilton, Scuderia Ferrari, Mercedes-AMG Petronas
Motorsports: FIA Formula One World Championship 2018, Grand Prix of Abu Dhabi, World Championship;2018;Grand Prix;Abu Dhabi, , #5 Sebastian Vettel (GER, Scuderia Ferrari)#44 Lewis Hamilton (GBR, Mercedes AMG Petronas F1 Team), 24.11.2018. | usage worldwide
Vágólapra másolva!
A Racing-elite.com listája alapján Lewis Hamilton és Sebastian Vettel fizetése magasan kiemelkedik az F1-es mezőnyben, valamint egyes csapattársak bérezése között is akadnak hatalmas különbségek.

Egyes sportágakban, mint például a labdarúgás, a tenisz, vagy az amerikai sportok, pontosan lehet tudni, hogy mennyi pénzt visznek haza a sportolók. Az F1-ben nem ez a helyzet, a csapatok titkos információként kezelik a versenyzőik bérét, ahogyan minden alkalmazottét. Különböző forrásokból azért így is lehet következtetni arra, hogy ki mennyit keres, ezt tette most a Racing-elite.com is, amely főként az ezen a téren mérvadó Forbesra, valamint a BBC-re támaszkodott, amikor összegyűjtötte a 2019-es mezőny fizetéseit. Az adatok a különböző, szerződésekbe foglalt bónuszok ismerete nélkül nem minden esetben pontosak, arra azonban mindenképpen jók, hogy nagyságrendileg megmutassák, milyen hatalmas szakadék tátong a mezőny eleje és a többiek között, valamint sok esetben a csapattársak között is.

Vettel és Hamilton bére adja a teljes mezőny fizetésének 61%-át Forrás: Picture-Alliance/AFP

Akárcsak tavaly, a listát ezúttal is az azóta ötszörös világbajnokká avanzsáló Lewis Hamilton vezeti, aki összesen 57 millió dollárt vihet haza az idén. A második helyen is változatlan a helyzet, Sebastian Vettel követi a Mercedes versenyzőjét 12 millió dollárral lemaradva, a négyszeres világbajnok 45 milliót kap a Ferraritól. Azonban még mielőtt továbbmennénk, itt érdemes rávilágítani, hogy a mezőny két többszörös világbajnoka mennnyivel a többiek fölött áll ezen a téren, a maradék 18 pilóta ugyanis összesen 65 millió dollárt keres Hamilton és Vettel összesített 102 milliójával szemben.

Ez azt jelenti, hogy Vettel és Hamilton bére a mezőny összfizetésének 61%-át teszi ki.

Fernando Alonso távozásával megüresedett a dobogó harmadik foka, ahová Renault-hoz igazolásának köszönhetően Daniel Ricciardo ugrott fel, az ausztrál a becslések szerint 17 millió dollárt vihet haza az idén. Ez nagyjából 3,5 millióval több, mint amennyit korábbi csapattársa, Max Verstappen keres az idén a Red Bullnál. A holland a lista negyedik helyén foglal helyet. Verstappent követi Valtteri Bottas, aki nagyságrendekkel kevesebbet keres Hamiltonnál.

Leclerc 13-szor kevesebbet keres Vettelnél Forrás: Scuderia Ferrari Twitter

Kuporgatnia valószínűleg azért nem kell majd, de többmilliós deficittel számolnia igen Kimi Räikkönennek, aki ferraris évi 7 milliós fizetését 4,5 milliósra cserélte a Saubernél. Ezzel 2007 világbajnoka a hatodik a listán, ami így sem rossz azt nézve, hogy a helyére érkezett Charles Leclerc így is 1 millióval kevesebbet keres nála.

A Ferrari két pilótájának fizetése között egyébként jóval nagyobb a különbség, mint Bottas és Hamilton bére között,

Vettel közel 13-szor annyit kap a maranellóiaktól, mint az idei szezontól vörösbe öltöző Leclerc.

Nem csak náluk van azonban nagy különbség, hanem a Renault-nál is, ahol a már emlegetett Ricciardo közel 4-szer annyit keres, mint a 4,5 milliót kapó Nico Hülkenberg, valamint a Red Bullnál, ahol Pierre Gasly Max Verstappen fizetésének csak a tizedét kapja.

A legnagyobb csapattársak közötti különbség azonban nem az említett két istállónál, hanem a Saubernél jelentkezik, Räikkönen húszszor annyit keres, mint Antonio Giovinazzi.

Míg a franciák az ausztrál érkezésével mélyebben a zsebükbe kellett nyúljanak, addig a McLarennél lazíthattak a szíjon, Carlos Sainz és Lando Norris fizetése összesen sem közelíti meg ugyanis azt az összeget, amit korábban Fernando Alonsónak fizettek.

Räikkönen hiába igazolt a Sauberhez és lett kevesebb a fizetése, a középmezőny csapatainak pilótái közül azért így is ő áll a legjobban Forrás: Sputnik/Alexei Danichev

Az egymillió alattiak táborába hatan tartoznak, köztük a Williams és a Toro Rosso két versenyzője. Danyil Kvjat annak ellenére, hogy már jelentős F1-es tapasztalattal rendelkezik és a Red Bullnál is lehúzott több mint egy szezont, csak 300 ezer dollárt kap, míg csapattársa az újonc Alexander Albon 170 ezret. Robert Kubica is keresett már ennél jobban, kicsit több mint félmilliós fizetése a Williams anyagi helyzetét is hűen tükrözi.

A 2019-es mezőny fizetései a Racing-elite.com becslése alapján

VersenyzőCsapatFizetés dollárban
1.Lewis HamiltonMercedes57 millió
2.Sebastian VettelFerrari47 millió
3.Daniel RicciardoRenault17 millió
4.Max VerstappenRed Bull13,5 millió
5.Valtteri BottasMercedes8,5 millió
6.Kimi RäikkönenSauber4,5 millió
7.Nico HülkenbergRenault4,5 millió
8.Carlos SainzMcLaren4 millió
9.Charles LeclercFerrari3,5 millió
10.Sergio PérezRacing Point3,5 millió
11.Romain GrosjeanHaas1,8 millió
12.Pierre GaslyRed Bull1,4 millió
13.Lance StrollRacing Point1,2 millió
14.Kevin MagnussenHaas1,2 millió
15.Robert KubicaWilliams0,57 millió
16.Danyil KvjatToro Rosso0,3 millió
17.Lando NorrisMcLaren0,26 millió
18.Antonio GiovinazziSauber0,23 millió
19.George RussellWilliams0,18 millió
20.Alexander AlbonToro Rosso0,17 millió