Társoldalunk:
Hírlevél

Irvine: Vettel nagyon túlértékelt, csak egyetlen dologban jó

2019.01.24. 09:29

Nem kímélte a Ferrari négyszeres világbajnokát a maranellóiaknál 1996 és 1999 között versenyző Eddie Irvine, aki szerint nemhogy Vettel, de Hamilton sincs egy szinten Michael Schumacherrel.

Az F1-ben 1993 és 2002 között a Jordannél, a Ferrarinál és a Jaguarnál versenyző Eddie Irvine soha sem a visszafogottságáról volt híres, legyen szó a pályán kívüli életviteléről, a versenyzési stílusáról, vagy akár a nyilatkozatairól. Utóbbival még most, 17 évvel visszavonulása után is igyekszik kitűnni a négyszeres futamgyőztes északír, aki ezúttal Sebastian Vettelen köszörülte a nyelvét, mondván Lewis Hamiltonnal összehasonlítva egyáltalán nem tartja őt jó pilótának. A Mercedes ötszörös világbajnokáról elismerően szólt, azonban saját korábbi csapattársához, Michael Schumacherhez szerinte a brit pilóta sem érhet fel.

Vettel nem teszi zsebre, amit Irvine-tól kapottForrás: Picture-Alliance/AFP

Irvine az északír BBC-nek nyilatkozva azzal kezdte, hogy nem is néz már Forma-1-et, mert az „untatja". Ennek ellenére megvan a véleménye a száguldó cirkusz jelenlegi két élversenyzője, azaz Hamilton és Vettel rivalizálásáról, amelyben

utóbbit nem tartja sokra, legalábbis nem gondolja, hogy képességei összhangban állnak a világbajnoki címeinek számával.

„Szerintem Vettel akkor jó, amikor az élen halad, és nem kell másokkal versenyeznie – nyilatkozta. – Amikor az ember Lewist nézi verseny közben, azt látja, hogy a versenyzésre koncentrál és arra, hogy az élre kerüljön. Amikor Vettel versenyez valaki ellen, ugyanannyira koncentrál a másikra is, mint arra, hogy ő hova megy, és elkerülhetetlenül nekimegy a másiknak. Szinte mindig ez történik. Szerintem Vettel jó pilóta, de nem látom rajta, hogy négyszeres világbajnok lenne. Nagyon túlértékelt, csak egyetlen dologban jó, miközben Lewisnak jóval sokrétűbb a tehetsége."

A Ferrarinál 1996 és 1999 között Schumacher csapattársaként versenyző Irvine amondó, hogy Vettel hatással van Hamilton megítélésére is, aki így jobbnak tűnik, mint amilyen valójában. Azt az északír sem vitatja, hogy riválisaihoz képest az ötszörös világbajnok „másik ligában játszik", de szerinte Schumacher szintjét még így sem közelíti meg.

Irvine egykori csapattársát tartja a legjobbnakForrás: AFP/Jimin Lai

Egy területen, az előzési képességben ugyanakkor jobbnak tartja Hamiltont a hétszeres világbajnoknál, aki viszont szerinte kevesebbszer nyújtott a től megszokottól rosszabb teljesítményt, mint a Mercedes versenyzője.

„Ha megnézzük a két évet (sic!) amikor Lewis és [Jenson] Button csapattársak voltak a [McLarennél], Button több pontot szerzett nála ebben a két évben. Michael ellen ezt soha senki nem tette meg. Michael teljesítményszintje folyamatosan magasabb volt, noha Lewis is egy hihetetlenül tehetséges pilóta. Amikor megérkezett a Forma-1-be, fantasztikus volt nézni őt, az előzései pedig páratlanok voltak. Valószínűleg ezen a téren jobb Michaelnél. De tempó, valamint egy versenyhétvégén, vagy egy teljes szezonon át tartó következetesség tekintetében nem hiszem, hogy bárki Michael nyomába érhetne. Még Senna sem."

Irvine a mai Forma-1-nek is beszólt, szerinte az „hihetetlenül unalmas", „szintetikus", valamint „túl tökéletes." „Amikor az ember hibázik, nem fizeti meg az árát. Egyre biztonságosabb és biztonságosabb lett [az F1], ami jó dolog, de szerintem túl messzire mentek. Minden csak a fejlődésről és a fejlődésről szól, míg valaki fel nem teszi a kérdést, hogy »miként jutottunk ide?« Szerintem mára egy kicsit túl puha lett az egész, ez pedig nem olyan izgalmas."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK