Vágólapra másolva!
Az ausztrál pilóta örül, hogy a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel ellen bizonyíthatta tehetségét, szerinte a német pilóta jól viselte a vereséget.

A négyszeres világbajnok Sebastian Vettel után Daniel Ricciardo a Red Bull F1-es történetében a második pilóta, akinek ajánlott volna szerződéshosszabbítást a csapat, de inkább másik istállót választott a pályafutása további szakaszára. Ricciardo tavaly hasonló helyzetbe került, mint korábbi csapattársa, Vettel volt 2014-ben.

A német versenyző a 2013-as világbajnoki cím megnyerése után nehezen barátkozott meg a turbós, hibrid erőforrással, valamint azzal a tudattal, hogy nem tudja megvédeni a trófeát. Már a szezon előtt tapogatózni kezdett a Ferrarinál, októberben pedig közölte a csapattal, hogy átigazol az olaszokhoz, közben Ricciardo három futamot is megnyert, míg Vettel erre azon az éven képtelen volt.

Ricciardo (jobbra) pályafutása első győzelmét Vettel társaságában ünnepelte a Kanadai Nagydíjon Forrás: AFP

A két pilóta között nem romlott meg a viszony, valószínűleg részben azért, mert Vettel gyakran utal arra, hogy a körülmények is szerepet játszottak az eredmények alakulásában, de Ricciardo a Racer.com-nak adott interjújában kijelentette, neki így is fontos, hogy Vettel ellen megmutathatta, mire képes.

– árulta el. – Nem voltam meglepődve, hogy tényleg képes voltam megcsinálni, de menő volt magamnak is bizonyítani ezt – összegzett. Ricciardo és Vettel továbbra is tartó tisztelettel vált el egymástól, amikor a német pilóta a Ferrarihoz került, ehhez az is kellett, hogy Ricciardo szerint Vettel korrekten kezelje kettejük küzdelmét.

Manapság is gyakran csatáznak egymással Forrás: Charles Coates/Getty Images

„Seb nagyon jól kezelte ezt abban az évben. Talán zárt ajtók mögött mutatta a frusztráció jeleit, de hozzám mindig odajött és tiszteletet tanúsított, amikor nyertem vagy olyan alkalmakkor, mint Bahreinben, amikor megelőztem vagy Monzában, amikor jót csatáztunk, és elmentem mellette. Úgy volt vele, hogy jó csata volt, és tisztán versenyeztem, ezt tisztelte, még ha nem is tetszett neki.”

Ricciardo úgy vélte, a versenyképességével kialakuló helyzet nem roppantotta meg a csapatot.

„Nem éreztem, hogy megtört volna valami. Szerintem [Vettel] tisztelte, hogy némi felfokozottságot hoztam magammal. Gondolom, ez talán egy jelzés is volt a számára, hogy ideje továbblépni, mert talán én leszek a következő srác, aki húzza majd a csapatot.”