Vágólapra másolva!
Toto Wolff burkoltan elismerte, hogy a Mercedes egyelőre nem számol Mick Schumacherrel, inkább saját támogatottjuk, Esteban Ocon jövőjével foglalkozik.

Az F3-as Európa-bajnokság megnyerésével Mick Schumacher felkerült az F1-es csapatok radarjára, ráadásul a szuperlicenc megszerzéséhez is rendelkezik már elegendő ponttal. Már tavaly felmerült, hogy az akkor még pilótát kereső Toro Rosso érdeklődik iránta, de ezt a csapat tagadta, és a 19 esztendős pilóta is inkább a Forma-2-ben folytatja a fejlődést.

Schumacher azonban a sajtóhírek szerint már az idén szerezhet igazi F1-es tapasztalatokat, mert olasz újságírók után a BBC is úgy értesült, hogy a német versenyző csatlakozik a Ferrari tehetségkutató programjához, és 2019-ben tesztlehetőségeket is kap majd az olasz istállónál, amelynek neve szinte egybeforrt a rekordbajnok apuka, Michael Schumacher sikereivel.

Schumacher Jr. az F3-ban Mercedes motorral ment Forrás: Thomas Suer / suer.photo/(c) FIA F3 / Suer/Thomas Suer

Az ő pályafutását a Mercedes is nagyban támogatta, és mivel Mick az F3-ban a németek motorjait használta, eddig nagy kérdés volt, hogy vajon melyik nagy autógyár kötelékében lép majd be az F1-be. Ez a téma eldőlni látszik, mivel Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke az Auto Bild Motorsportnak kijelentette, ők nem számolnak Mick Schumacherrel.

– ismerte el Wolff. – Fontos, hogy adjunk neki időt és teret a fejlődéshez. Egyelőre Mick elég jól szerepelt, és továbbra is úgy dönt majd, ahogy ő azt testhezállónak tartja. A Mercedes juniorprogramjában pillanatnyilag korlátozott hely van, és az én elsődleges prioritásom, hogy Forma-1-es ülést találjak Esteban [Oconnak] 2020-ra.”

Ocon (balra), legjobb esélye, hogy Valtteri Bottas (középen) utódja legyen a Mercedesnél, miután Carlos Sainz (jobbra) ülését Daniel Ricciardo vette át a Renault-nál Forrás: DPPI/Florent Gooden

Ocon az idei szezont a Mercedes tartalékpilótájaként tölti, miután az egykori Force Indiánál a tulajdonosi kört vezető Lawrence Stroll fia, Lance kiszorította őt. Ocont megpróbálták kölcsönadni a Renault-nak és a McLarennek is, de a Mercedes-kötődés miatt egyik csapat sem alkalmazta őt, a Williamsszel pedig csak egy szezonra lett volna hajlandó elköteleződni.

„Ocon a Mercedesnek köszönheti, hogy az F1-ben lehet, de közben a Mercedes állt annak az útjába, hogy más csapatokhoz kerüljön, ám így is szerencsés, mert már pár éve szerepel az F1-ben, és nem a saját pénzén jutott be. Erre büszkének kellene lennie, és nem negatívan hozzáállnia” – nyilatkozta az 1997-es világbajnok Jacques Villeneuve a Radio Monte Carlónak.

Lebeszélné a fiatalokat

Villeneuve a napokban egy támogatói programot indított el fiatal pilóták számára, de ettől függetlenül a Le Journal de Montreal hasábjain nem biztatta a jövő generációját.

– mondta. – Pár éve már járom a paddockokat, látom, hogyan mennek a dolgok, és ez nagyon feltűnt, talán azért, mert nekem is vannak gyermekeim. Szülők gyakran kérdezik tőlem, hogy mit tegyenek a fiuk támogatása érdekében, és most azt felelem: »Mondják meg neki, hogy találjon ki valami mást.« Ez borzasztó válasz, de képtelen vagyok hazudni.”