Társoldalunk:
Hírlevél

Távozását fontolgatja a Haas csapatfőnöke

2019.01.16. 11:23

Günther Steiner csak akkor akar az F1-ben dolgozni, ha később egyre nagyobb célokért küzdhet. Változást remél, de bennfentesek szerint késhet a sportág reformja.

Nagy hullámokat vert a Haas-csapat, amikor 2016-ban megjelentek az F1-ben, és rögtön pontokat szereztek egy olyan autóval, ami bevallottan nem kifejezetten saját fejlesztés, hanem a lehető legtöbb alkatrészét külső beszállítóktól, leginkább a Ferraritól vásárolják. A megoldás szabályos, és költséghatékony alternatíva a drágább, és nem is feltétlenül kifizetődő, önálló fejlesztés mellett.

A Haas tavaly már a konstruktőri világbajnokság 4. helyére is esélyes volt, végül azt a gyári Renault istálló szerezte meg. Ez önmagában így is hatalmas siker, hiszen a Haas a legkisebb csapat az F1-ben, de Günther Steiner csapatfőnök szerint valaminek változnia kell az F1-ben, mert ő nem akar már sokáig részt venni a sportágban, ha nincs esélye a fejlődésre.

Steiner dobogóra vinné a Haast, de ehhez szabályváltozás kellForrás: DPPI/Florent Gooden

„Szerintem még két évig jó így, addig fenntartható – mondta az Autosportnak. – Hosszabb távon viszont unalmas lesz. Ha egy adott ponton nem változnak a dolgok, akkor nem lesz értelme itt maradni. Ez az üzlet nem működhet úgy, ha az ember nem érezheti az élményt, amit a dobogóért és a győzelemért zajló csata ad. Bizonyos idő után nem éri meg itt maradni.”

Miért vesztegetném az életemet arra, hogy őrülten, éjt nappallá téve dolgozva, világszerte 21 országba repkedve elérjem ugyanazt, amit az előző évben? Ennek semmi értelme.” 

Steiner ettől függetlenül optimista, szerinte három év múlva már nagyon más lesz a Forma-1, és őt magát ez is érdekli a sportágban. „Ez nem olyan, mintha 20 évig ugyanazt csinálnánk, valami mindig megváltozik” – vélte. Ebben a helyzetben rossz hír lehet a számára, hogy a RaceFans értesülése szerint elmarad a szerdára tervezett F1-es bizottsági ülés, ahol a 2021-es szabályváltozásokról tárgyaltak volna.

Nagyon eltérő módszerekkel és költségvetésekkel versenyeznek a csapatok az F1-benForrás: DPPI/Florent Gooden

Több istálló is sürgeti, hogy szülessenek döntések a 2021-es szabályokról, valamint a sportág gazdasági oldalát befolyásoló egyezményekről, köztük a költségplafon bevezetéséről, de egy névtelenségbe burkolódzó informátor szerint már „több, mint szoros” a menetrend, ha két év múlva valóban megújítanák az F1-et. A bennfentes szerint a Liberty Media és az FIA képviselői

talán rájöttek, hogy nincs semmi kézzelfogható, amit bemutathatnának a bizottságnak.” 

„Miért reptetnének ide embereket a világ különböző pontjairól a semmiért? Az egész egy nagy káosz, nem látom, hogyan lehetne ezt időben lezárni. Talán arra kényszerülünk, hogy módosítsuk a határidőt” – morfondírozott az informátor. Dieter Rencken, a portál tudósítója a helyzetet az egyre inkább eszkalálódó brexithez hasonlította.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK