Társoldalunk:
Hírlevél

Melbourne-ben és Silverstone-ban megkezdődött a felkészülés a futamra

2019.01.09. 09:43

Az Ausztrál Nagydíj szervezői már pakolnak és építkeznek, a Brit Nagydíj esetében pedig újabb aszfaltozásra készülnek, mielőtt az F1 odaér hozzájuk.

Március közepén indul az idei F1-es világbajnokság a már szinte hagyománynak tekinthető Ausztrál Nagydíjjal, Melbourne-ben. Az Albert Parkban zajló hétvége egyik különlegessége, hogy urbánus környezet fogadja a mezőnyt, de mégsem kifejezetten utcai pályáról van szó, ennek ellenére a pálya nem tekinthető célépítménynek.

A szervezők részéről nagy erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy a közparkot F1-es pályává varázsolják, és ehhez idő is kell, ezért már a napokban megkezdődött az építkezés a helyszínen, először azokkal a tereptárgyakkal, amelyekhez rögzíteni lehet majd más elemeket.

„Az ébresztő keltett ma reggel, és az ágyból felkelve azt gondoltuk, hogy a következő négy hónapban erről szól majd az életünk, a nagydíjszezonra való felkészülésről – mondta Ben Ritchie projektigazgató. – Már 7-8 hónapja tervezzük az építkezés menetét, a mai naptól 9 hétig tart majd az építés egészen a verseny hetéig” – tette hozzá.

Noha csak nyáron esedékes, közben Silverstone-ban is zajlanak már az események,

mivel a tavaly újraaszfaltozott pályát a RaceFans értesülése szerint várhatóan az idén is új felülettel látják el, miután a 2018-as MotoGP fordulót törölni kellett a heves esőzés miatt használhatatlan pálya miatt. Akkor sokan a vízelvezetés problémáit okolták, de F1-es körökben is vegyes fogadtatásban részesült az aszfaltcsík kivitelezésének minősége.

Nem mindenkinek tetszett az új silverstone-i aszfalt - GalériaForrás: DPPI/Florent Gooden

Lewis Hamilton „a valaha volt legrosszabb munkának” nevezte az újraaszfaltozott pályát, Fernando Alonso viszont úgy vélte, „mindenképpen sokkal jobb lett” az előző helyzetnél. A MotoGP futam elmaradása miatt a pályát a biztosító kártalanította, a kialakult helyzetet elemző jelentés azonban még nem készült el, így nem tudni, hogy az újabb újraaszfaltozás költségét kinek kell állnia.

A pálya igazgatója, Stuart Pringle azt mondta, „reméli”, hogy a munkálatok befejeződnek az F1-es Brit Nagydíj előtt. A MotoGP futam időpontja 2019. augusztus 25-e.

Silverstone helyzete különleges, mivel a 2019-es futammal bezárólag felmondták az F1-es Brit Nagydíj megrendezésére szóló szerződésüket, mivel szerintük az anyagilag nem fenntartható a pálya számára, azonban az újabb beruházás révén fokozódhat a nyomás, hogy nyereségessé tegyék és megtartsák az F1-es futamot is a MotoGP nagydíj megőrzése mellett. 

Eközben a Hungaroringen

Mivel a Magyar Nagydíj csak augusztus elején esedékes, a Hungaroring téli álmát alussza, de a pálya Facebook-oldalára felkerült néhány látványos kép a hófödte aszfaltcsíkról. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK