Társoldalunk:

A Red Bull tudja, hogy a Hondával is büntetések várnak rájuk

2019.01.09. 17:40

Helmut Marko kijelentette, a csapatnál arra számítanak, hogy csak rajtbüntetésekkel tudják majd teljesíteni az idei szezont, de így is lelkesek a Honda fejlesztései láttán.

Nagy változás mellett döntött a Red Bull menedzsmentje, hiszen 12 évnyi együttműködés után az autóikat nem a Renault, hanem a Honda erőforrásai hajtják majd. Ez számos téren technikai és gazdasági előnyt jelent nekik, hiszen várhatóan rengeteg alkatrészt megosztanak majd a Toro Rossóval, de elsősorban azt várják, hogy az együttműködés révén ismét igazi élcsapattá válnak.

A Red Bull 2010 és 2013 vége között zsinórban négy egyéni és négy konstruktőri világbajnokságot nyert a Renault-val, még a V8-as motorok korában, az új turbókorszak 2014-es kezdete óta azonban csak néhány futamgyőzelemre futotta, tartósan nem tudtak a Mercedes, és általában a Ferrari kihívói sem lenni.

Tavaly még csak a Toro Rosso, az idén már a Red Bull is Honda-motorral megy majdForrás: Peter Fox/Getty Images

A Hondától most azt várják, hogy végre igazi, gyári támogatást élveznek majd, és a Renault-nál erősebb motorral küzdhetnek majd az ellenfeleikkel. A franciák motorja az időmérőn körülbelül 80, a futamon 40 lóerővel gyengébb a riválisoknál, a Honda tavalyi utolsó változata állítólag már csak 30 lóerővel marad el, és az időmérőre extra teljesítménynövelést is ígértek.

A nagy léptékű fejlesztésnek azonban ára van a Honda eddig sem példás megbízhatósága terén. 

Helmut Marko, a Red Bull motorsport tanácsadója az Auto Motor und Sportnak kijelentette, az idei évben a világbajnoki címre hajtanak, de elismerte, hogy a megbízhatósági hiányosságok miatt az idén is rajtbüntetésekkel kell számolniuk.

Ha a középmezőny az idén is nagy hátrányban lesz, a rajtbüntetések miatti visszaesés kezelhető maradForrás: AFP/Emmanuel Dunand

„Öt motor bevetésére számítunk a szezon során – mondta Marko. – Ha valaki okosan használja a motorokat, a büntetés csak apró károkat okoz. A teljesítmény fontosabb” – szögezte le a veterán osztrák szakember.

Az F1-ben az idén is lényegében három erőforrást lehet büntetlenül felhasználni,  

az első alkatrészcserék alkalmával az adott autó szinte biztosan a rajtrács végére kerül, később csak egyes részegységek cseréjével csökkenthető a hátra sorolás mértéke. Ez bizonyos pályákon súlyos hátrányt okoz, de akadnak helyszínek (például Spa), ahol jól lehet előzni, ezért a tervezhető rajtbüntetéseket a csapatok sokszor például a Belga Nagydíjra időzítik.   

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK