Társoldalunk:
Hírlevél

Carey: Ecclestone-nal az F1 nem aknézta ki a lehetőségeit

2019.01.08. 17:48

Legnagyobb tesztje előtt áll a Forma-1 irányítását 2016-ban átvevő Liberty Media a Concorde-szerződés tető alá hozásával, amihez azt szeretné elérni, hogy a csapatok partnerként tekintsenek egymásra.

A Liberty Media 2016-os hatalomátvétele óta sok minden változott a Forma-1-ben, a java azonban még hátravan, a Liberty az első igazán komoly akadállyal a sportág sportszakmai és gazdasági működését szabályozó Concorde-szerződés képében fogja szembe találni magát, amelynek tető alá hozásához többek között az összes csapat beleegyezése is szükséges. A múltban tapasztaltak alapján ez szokott a tárgyalások legnehezebb része lenni, Bernie Ecclestone ideje alatt is rendszeresek voltak a viták, amelyeknek egyik leglátványosabb része általában a Ferrari kiszállással való fenyegetőzése. Chase Carey, az F1 elnök-vezérigazgatója nem szeretné Ecclestone módszereit alkalmazni.

Carey és Ecclestone sok mindenben nem értettek egyetForrás: AFP/Andrej Isakovic

Ecclestone nevéhez fűződik a modernkori Forma-1 kialakítása, a sportág rengeteget köszönhet az autókereskedőből lett ex-F1-főnöknek.

Ezt Chase Carey, a 2016-ban a száguldó cirkuszt  4,6 milliárd dollárért megvásárolt Liberty Media első embere sem vitatja, szerinte azonban Ecclestone és a vezetési módszerei felett eljárt az idő.

„Bernie azt mondta, hogy a sportnak diktátorra van szüksége, én pedig azt, hogy egy vezetőre” – nyilatkozta Carey a Telegraphnak. Bernié egy egyemberes show volt. Nem ahhoz volt szokva, hogy irányítson egy szervezetet és kiossza a felelősségi területeket. Bernie egy briliáns üzletkötő, de nem tudom, hogy egy üzletet felépítő valaki, vagy inkább stratéga, soha nem pókereztem vele."

A Liberty egyik első és leglátványosabb változtatása az volt, hogy elkezdte rendbeszedni a „csomagolást", azaz igyekezett eladhatóbbá tenni az F1-et. Ebbe a közvetítések minőségének javításán át a közösségi média platformjainak felélénkítésén keresztül a szurkolók közelebb hozásáig sok minden beletarozik. Olyan dolgok, amelyeket Ecclestone nem tartott fontosnak.„Nagyon ravasz, okos üzletkötő, de egy ponton a vállalkozásoknak többnek kell lenniük üzletek összességénél. Nem hitt a marketingben, azt mondta, hogy a digitális világ a húszéveseknek való, akik őt nem érdeklik, mert nincs pénzük. Nagy sikereket ért el, ezt nem akarom elvitatni tőle, de az utolsó 5-10 évben a Forma-1 nem sok dolgot tett meg, amiket meg kellett volna tegyen ahhoz, hogy kiaknázza a benne rejlő potenciált.”

Ecclestone diktatórikus módszerekkel irányította az F1-et, ami sokáig eredményre is vezetettForrás: DPPI media/Florent Gooden

„Egy olyan szervezetet találtunk, amely nem tette meg a szükséges lépéseket, és nem voltak meg a képességei sem a lehetőségei kiaknázására. Kulturális gondok voltak, a sportot a rövidtávú üzletek vitték előre, nem volt hosszú távú terv."

Hogy a Liberty által meghonosított másfajta vezetés eredményes lesz-e, azt a 2021-es átfogó szabályváltozások, a költségsapka és a bevételek elosztásának igazságosabbá tétele fogja megmutatni. Az F1-re mindig is jellemző volt a csapatok közötti széthúzás, mindegyikük a saját érdekeit nézte. Ecclestone ezt az „oszd meg és uralkodj" elv alapján igyekezett kezelni, Careynek azonban mások a tervei. „Az egyik, amit szeretnék elhozni a Forma-1-be, egy közös vízió és partnerség a kulcsjátékosok között, különösen a csapatok között. A Forma-1 a múltban az oszd meg és uralkodj elv szerint működött."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK